Carregant web FCAC

La sega de l'arròs esdevé festa gràcies a la unió del territori

Neix la Ruta de la Sega: tradició, cultura i gastronomia al cor del Delta

05/09/2025

La plantada i la sega de l’arròs són moments d’esforç però també de celebració, quan comença i acaba la campanya per a les cooperatives arrosseres del Delta de l’Ebre. Des de fa anys, els pagesos i pageses comparteixen festivament i en comunitat la culminació de tot un any de feina.

Per això, enguany, la Denominació d’Origen Protegida Arròs del Delta i les cooperatives agràries Arrossaires del Delta de l’Ebre i Càmara Arrossera del Montsià, amb la sinergia dels ajuntaments del territori, obren les festes que commemoren la sega de l’arròs al món i posen en marxa la Ruta de la Sega.

Un total de set pobles -Amposta, l’Ampolla, Camarles, la Ràpita, l’Aldea, Deltebre i Sant Jaume d’Enveja- s’han unit en aquesta iniciativa que relliga tradicions i que vol esdevenir un reconeixement al treball d’una pagesia que, durant generacions, ha mantingut viu aquest conreu que s’integra en el paisatge, promou l’economia i enforteix la cultura i la comunitat d’un dels espais més fràgils i valuosos de Catalunya.

Amb l’arròs com a protagonista absolut, del 7 de setembre al 12 d’octubre, aquells que s’apropin al Delta de l’Ebre podran gaudir dels recursos turístics de la zona: el natural, a través del paisatge; l’històric, amb la tradició del cultiu de l’arròs; el cultural, recorrent i descobrint els pobles; i el gastronòmic, degustant la gran varietat culinària d’aquest territori als restaurants de la zona amb l’arròs com a protagonista.

El fil conductor serà el vol d’un globus que recorre tota la zona de producció de la DOP. Els visitants també podran redescobrir el Delta amb demostracions en viu de com es realitzava la sega tradicionalment, una manera de fer que ha resistit el pas del temps sense renunciar a la innovació ni a la qualitat.

La Ruta de la Sega és una aposta necessària i estratègica per construir un futur amb consciència del que som i d’on venim.

Les cooperatives arrosseres

Aquesta iniciativa esdevé un clar exemple de com el cooperativisme és el motor que garanteix el teixit social des de l’economia local i el compromís amb el medi ambient. Contribueix a construir un món millor per a les persones, tot garantint la sostenibilitat del territori i apostant per una alimentació de proximitat i de qualitat.

Així ho fan Arrossaires del Delta de l’Ebre i la Càmera Arrossera del Montsià, les dues cooperatives del Delta de l’Ebre que aglutinen el 64% del total de l’arròs català.

Amb una facturació mitjana de 42 milions d’euros, aquestes entitats van ser capdavanteres a protagonitzar dos grans processos de fusió fa més de vint anys, quan van néixer Arrossaires fruit de la concentració de les quatre cooperatives del marge esquerre del riu Ebre i la Càmara Arrossera per la unió de les totes les cooperatives del marge dret.

Ambdues cooperatives es troben ubicades a l’entorn del Parc Natural del Delta de l’Ebre, considerat el segon més important de la Unió Europea i un enclavament privilegiat on el Mediterrani es troba amb les aigües del riu. Aquesta peculiaritat i el saber fer confereixen als seus arrossos qualitats excel·lents, com el blanc perlat dels grans i la seva capacitat excepcional d’absorció i retenció dels sabors.

Comercialitzats amb les marques “Montsià”, “Nomen”, “Bayo” o “Segadors del Delta”, aquests arrossos busquen el reconeixement de la seva excel·lència per part dels consumidors.

Altres notícies
02.09.2025

Els productes de cooperatives agràries arribaran a les llars amb el sorteig de 28 cistelles

02/09/2025

Durant el mes de setembre, una dotzena de mitjans de comunicació locals i comarcals sortejaran un total de 28 cistelles amb productes procedents de...

01.09.2025

Doble medalla d'or pels vins Domenio als Premis Sigillum de la DO Conca de Barberà

01/09/2025

Domenio, la marca de vins i caves de la cooperativa Cellers Domenys, ha estat distingida amb dues medalles d’or als Premis Sigillum 2025,...

01.08.2025

Firagost, la Fira Exposició del Camp Català, amb presència cooperativa

01/08/2025

La 69a edició de la Firagost, la Fira Exposició del Camp Català, tornarà els dies 5 i 6 d’agost per convertir Valls en el gran punt de trobada...

30.07.2025

Els caves Ecològic 'Reserva del Soci' i 'Culminant' de l'Agrícola de Llorenç del Penedès, medalla d'or als International Wine&Spirits Awards 2025

30/07/2025

La cooperativa Agrícola de Llorenç ha estat reconeguda amb dues medalles d’or als prestigiosos premis International Wine & Spirits Awards 2025....

17.07.2025

Tebi de préssecs amb iogurt i avellanes

17/07/2025

Aquest plat forma part del menú elaborat pel xef Jordi Àvila a la Jornada Gastronòmica de Productes de Proximitat, organitzada per la...

17.07.2025

Botifarra rostida amb pera, prunes i pinyons

17/07/2025

Aquest plat forma part del menú elaborat pel xef Jordi Àvila a la Jornada Gastronòmica de Productes de Proximitat, organitzada per la...

17.07.2025

Amanida de cogombre i poma, amb mató, fruita seca i herbes aromàtiques

17/07/2025

Aquest plat forma part del menú elaborat pel xef Jordi Àvila a la Jornada Gastronòmica de Productes de Proximitat, organitzada per la...

Som socis de
Amb el suport de
Adherits a
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya