Carregant web FCAC

SCOoPE

Saving COOPerative Energy

El projecte busca reduir el consum d’energia i desenvolupar sistemes col·laboratius de gestió energètica. Està dirigit als sectors d’assecat de cultius, productes lactis, aus i carns de corral i transformació de fruita i verdura i per tal de comparar els patrons d’energia s’ha elaborat una llista d’indicadors (KPIs) tant d’energia elèctrica com tèrmica, per sector i per procés.

Aquest projecte es desenvolupa des de l’abril de 2016 fins el març de 2019.

Objectius

A curt termini

  • Reducció entre el 10 i 15% de l’energia consumida a 81 negocis del sector agroalimentari.
  • Reducció aconseguida sense provocar una disminució de la capacitat de producció i mantenint unes condicions socioeconòmiques i mediambientals correctes.

A mig termini

  • Desenvolupament del concepte “Sistemes de Gestió Energètica Col·laboratius” a 6 clústers pilots formats per diferents cooperatives que haurà de funcionar durant al menys 1 any per provar les millores en els consums energètics i els seus costos associats.
  • Aprofitar les sinergies entre les entitats industrials analitzades amb característiques similars i aprofitar-les per a la millora de la seva eficiència energètica de forma conjunta.

Cooperatives participants

Les cooperatives sòcies de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) Agrària Miralcamp, Lleters de Catalunya i Arrossaires Delta de l’Ebre. També participa l'empresa no cooperativa Indulleida.

Socis del projecte

La FCAC participa en aquest projecte a través de Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya, qui lidera el projecte. Són socis SCDF – Serveis Coop de França, CONFAGRI – Confederació de Cooperatives de Portugal, DREAM Itàlia – Representant les Cooperatives agroalimentàries italianes, Landbrug & Fodevarer FMBA – Associació de Cooperatives de Dinamarca, GAIA Epicheirein – Associació de Cooperatives de Grècia, Lantmännen – Representant les Cooperatives agràries Sueques, CIRCE – Centre de Recerca en Consum i Recursos Energètics, UPM - Universitat Politècnica de Madrid i ENEA – Agència Nacional Italiana de Noves Tecnologies, Energia i Desenvolupament Econòmic Sostenible.

Resultats obtinguts

  • Recol·lecció d’informació individual a cada cooperativa.
  • Estudi d'instal·lació d’un sistema de monitoratge de l’energia.
  • Anàlisi comparativa del consum d’energia a cada cooperativa.
  • Realització de fitxers de targeta amb informació individual per cada KPI.
  • Conjunt de tècniques fiables amb descripció d’actors clau que poden proporcionar-lo de la millor i més rendible manera.
  • Realització de mapes de flux amb descripció gràfica i escrita dels processos implicats en les indústries.
  • Eina de diagnòstic per avaluar el comportament energètic de cada subsector.
  • Pla de difusió i explotació dels resultats.

Entitats finançadores

Aquest projecte ha rebut finançament del programa de recerca i innovació Horizon 2020 de la Unió Europea en virtut del contracte de subvenció núm. 695985 / Termes i Condicions de l’eina de diagnòstic SCOoPE.

Altres projectes

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya