Comunicats de premsa

Defensen una nova identificació ecològica clara i senzilla dels productes catalans

Presentació de les candidatures a les eleccions del CCPAE del 4 de juny

28/05/2019

Unió de Pagesos, juntament amb la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), l’Associació Vinícola Catalana i l’Associació Empresarial per l’Agricultura Ecològica presenten candidatura conjunta a les eleccions a la junta rectora del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), que tindran lloc el 4 de juny, amb l’objectiu de garantir una junta rectora que sigui representativa de la realitat del sector agroalimentari ecològic català, com ha estat el cas de la junta sortint actual. Les entitats, que demanen el vot per aquesta candidatura, han organitzat xerrades informatives al territori, que van començar el 24 de maig i acabaran el 2 de juny.

Per aquest motiu, les quatre entitats presenten els següents candidats, tres al subsector de la producció i tres al subsector de l’elaboració, comercialització i importació.

 

Candidats al subsector productor

David Torrelles i Vilella, productor de fruita ecològica de Vilanova de Segrià (Segrià). És president de l’ADV de producció ecològica de ponent i vocal a la Junta Rectora del CCPAE per al sector productor des del 2010.

Ignasi Sinfreu i Blasi, productor de boví de carn ecològica, d’Alins (Pallars Sobirà). És enginyer tècnic agrícola.

Joan Pons i Font, viticultor ecològic de la Granada del Penedès (Alt Penedès). És president del Celler cooperatiu i SSCC de La Granada, SCCL i secretari del Centre Vinícola del Penedès (CEVIPE).

 

Candidats al subsector elaborador

Josep Oliveras, gerent del Celler cooperatiu de Salelles, SCCL a Manresa (Bages). Cooperativa dedicada a la fabricació de pinsos 100% ecològics per a totes les espècies. Té formació en peritatge mercantil i cooperativisme.

Jaume Gramona i Martí, viticultor de Sant Sadurní d’Anoia (Alt Penedès). President de GRAMONA. Sant Sadurní d’Anoia (Alt Penedès) És enòleg i elaborador de vins ecològics i biodinàmics. President de l’Institut del Cava (2013-2108) i del clúster vitivinícola Innovi 2011-2014.

Alessandro Baldassarri, gerent de Chocolates Solé, SA. de Barberà del Vallès (Vallès Occidental).­ És mestre xocolater, membre vocal d’Internacionalització de de la Cambra de comerç de Sabadell i membre de l'AE2.

El Consell Català de la Producció Agrària Ecològica és l’autoritat de control de Catalunya dels productes agroalimentaris ecològics, tutelada pel Departament d’Agricultura, i té la funció d’auditar i certificar aquests productes. La junta rectora del CCPAE consta de 6 vocals electes, tres en representació del subsector productor i tres en representació del subsector elaborador, importador i comercialitzador i sis vocals no electes (tres en representació dels consumidors i tres en representació dels departaments competents en agricultura, comerç i medi ambient de la Generalitat de Catalunya).

Entre els reptes de futur d’aquesta candidatura conjunta hi ha el d’insistir per a la introducció dels productes ecològics als menjadors col·lectius de l’Administració (escoles, hospitals, presons, mercats municipals), endegar la creació d’una nova identificació, clara i senzilla, dels productes ecològics catalans, que serveixi per facilitar als consumidors la identificació d’aquests productes; dotar al CCPAE de les noves tecnologies necessàries per facilitar la relació amb els inscrits i, alhora, que serveixi per agilitzar les gestions.

En aquest sentit, caldria introduir l’administració electrònica per a les relacions amb els inscrits. Altres qüestions que defensa aquesta candidatura són la revisió de les quotes de certificació i que aquestes continuïn respectant el principi de solidaritat entre els operadors, continuar treballant amb totes les entitats catalanes, estatals i internacionals per defensar l’agricultura ecològica catalana, analitzar com millorar el foment a la producció agroalimentària ecològica des del CCPAE i seguir apostant per acords internacionals amb nous països per facilitar la certificació de les exportacions catalanes, així com col·laborar activament amb el Departament d’Agricultura per facilitar tècnicament la conversió a l’agricultura ecològica als nous operadors.

Unió de Pagesos i la resta d’entitats que conformen la candidatura consideren un èxit de la darrera legislatura del CCPAE el manteniment de la certificació pública com a millor model de sistema de certificació de l’agricultura ecològica, ja que és transparent, amb representants dels consumidors i de l’Administració. Un altre dels objectius aconseguits és la implantació del sistema de quotes, que ha substituït el sistema de taxes que només podien cobrir el cost del servei prestat. Aquest fet ha permès mantenir el principi de solidaritat entre els operadors i evitar costos de certificació més elevats per a les petites explotacions agràries. També s’ha unificat el quadern d’explotació amb les noves exigències en sanitat vegetal i seguretat alimentària.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya
Print Friendly Version of this pageImprimir Get a PDF version of this webpagePDF Enviar a un amic

Altres notícies

La Llei de protecció d'oliveres monumentals aprovada pel Parlament no contempla un import suficient per a cada olivera
La Llei de protecció d'oliveres monumentals aprovada pel Parlament no contempla un import suficient per a cada olivera 03/06/2020 La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, Unió de Pagesos i l’Associació de Cooperatives de l’Oli del Baix Ebre i Montsià adverteixen que la Llei de protecció d’oliveres...
La FCAC se suma a la sol·licitud d’ajut urgent per a la planta viva
La FCAC se suma a la sol·licitud d’ajut urgent per a la planta viva 02/06/2020 Davant possibles rebrots, les associacions sol·liciten que aquest sector pugui continuar obert, complint les normes de seguretat, com es va fer en altres països de la UE La Federació de...
La FCAC, crítica amb la retallada del 9,1% de la PAC en el Marc Financer Plurianual UE
La FCAC, crítica amb la retallada del 9,1% de la PAC en el Marc Financer Plurianual UE 28/05/2020 La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) es mostra crítica amb la proposta de la Comissió Europea de reduir un 9,1% el pressupost de la Política Agrària Comuna (PAC) dins del...
FCAC proposarà, a la consellera Teresa Jordà, 50 mesures front a la crisi de la Covid-19
FCAC proposarà, a la consellera Teresa Jordà, 50 mesures front a la crisi de la Covid-19 26/05/2020 A continuació, ronda de reunions perquè les mesures -d’àmbit català, estatal i europeu- s’integrin al pla de treball global de la Generalitat En paral·lel, cal suport directe per a...
La FCAC defensa la sostenibilitat i el consum de proximitat en el Nou Model Econòmic per Catalunya
La FCAC defensa la sostenibilitat i el consum de proximitat en el Nou Model Econòmic per Catalunya 20/05/2020 Ramon Sarroca, president de la FCAC, ha subratllat el valor de les cooperatives agràries en la sobirania alimentària i l’equilibri territorial La Federació de Cooperatives Agràries de...
La FCAC alerta que sense sostenibilitat econòmica no hi haurà sostenibilitat ambiental
La FCAC alerta que sense sostenibilitat econòmica no hi haurà sostenibilitat ambiental 20/05/2020 La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) alerta que sense sostenibilitat econòmica no hi pot haver sostenibilitat ambiental, tot i que ratifica el compromís del sector amb el...
Nespresso dóna 117 tones d'arròs a Bancs d'Aliments de tota Espanya a través del reciclatge de les seves càpsules
Nespresso dóna 117 tones d'arròs a Bancs d'Aliments de tota Espanya a través del reciclatge de les seves càpsules 20/05/2020 L'arròs es dóna a la Federació Espanyola de Bancs d'Aliments, que el distribueix per tot el país Des de 2011 s'han donat més de 960 tones d'arròs Per novè any consecutiu,...
Les Cabanes, un oli internacionalment premiat
Les Cabanes, un oli internacionalment premiat 19/05/2020 La Cooperativa Agrícola Sant Isidre de Juncosa ha estat guardonada per segon any consecutiu amb la Medalla d’Or als New York International Olive Oil Competition 2020, per la qualitat del seu oli...
De part de les abelles, gràcies
De part de les abelles, gràcies 19/05/2020 Demà 20 de maig, se celebra el Dia Mundial de l’Abella i Muria Bio ho celebra amb una bona notícia. Las mesures restrictives que han pres els respectius Governs a nivell mundial per combatre el...
FCAC trasllada al president Quim Torra mesures per a les cooperatives agràries
FCAC trasllada al president Quim Torra mesures per a les cooperatives agràries 18/05/2020 Arran de la Covid-19, les cooperatives s’han reafirmat com a sector estratègic en la producció d’aliments i en l’equilibri econòmic i social Catalunya només produeix un 40% dels aliments...
Grup Cooperatiu Unió presenta “Tot anirà bé”, un vi d’edició limitada en agraïment al personal sanitari
Grup Cooperatiu Unió presenta “Tot anirà bé”, un vi d’edició limitada en agraïment al personal sanitari 07/05/2020 El Grup Cooperatiu Unió ha presentat, avui al matí, el vi d’edició limitada “Tot anirà bé” i n’ha lliurat les 1.200 ampolles al Servei Català de la Salut de la Regió Sanitaria del Camp...
Celler Masroig s'estrena amb un Room Escape virtual
Celler Masroig s'estrena amb un Room Escape virtual 04/05/2020 Sota el títol “El misteri de la biblioteca del vi” Celler Masroig ens torna a sorprendre amb un nou room escape, però aquest cop, virtual. Celler Masroig ja va realitzar un room escape fa tres...
Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi, n'acceptes l'ús Mes info x