Comunicats de premsa

Defensen una nova identificació ecològica clara i senzilla dels productes catalans

Presentació de les candidatures a les eleccions del CCPAE del 4 de juny

28/05/2019

Unió de Pagesos, juntament amb la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), l’Associació Vinícola Catalana i l’Associació Empresarial per l’Agricultura Ecològica presenten candidatura conjunta a les eleccions a la junta rectora del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), que tindran lloc el 4 de juny, amb l’objectiu de garantir una junta rectora que sigui representativa de la realitat del sector agroalimentari ecològic català, com ha estat el cas de la junta sortint actual. Les entitats, que demanen el vot per aquesta candidatura, han organitzat xerrades informatives al territori, que van començar el 24 de maig i acabaran el 2 de juny.

Per aquest motiu, les quatre entitats presenten els següents candidats, tres al subsector de la producció i tres al subsector de l’elaboració, comercialització i importació.

 

Candidats al subsector productor

David Torrelles i Vilella, productor de fruita ecològica de Vilanova de Segrià (Segrià). És president de l’ADV de producció ecològica de ponent i vocal a la Junta Rectora del CCPAE per al sector productor des del 2010.

Ignasi Sinfreu i Blasi, productor de boví de carn ecològica, d’Alins (Pallars Sobirà). És enginyer tècnic agrícola.

Joan Pons i Font, viticultor ecològic de la Granada del Penedès (Alt Penedès). És president del Celler cooperatiu i SSCC de La Granada, SCCL i secretari del Centre Vinícola del Penedès (CEVIPE).

 

Candidats al subsector elaborador

Josep Oliveras, gerent del Celler cooperatiu de Salelles, SCCL a Manresa (Bages). Cooperativa dedicada a la fabricació de pinsos 100% ecològics per a totes les espècies. Té formació en peritatge mercantil i cooperativisme.

Jaume Gramona i Martí, viticultor de Sant Sadurní d’Anoia (Alt Penedès). President de GRAMONA. Sant Sadurní d’Anoia (Alt Penedès) És enòleg i elaborador de vins ecològics i biodinàmics. President de l’Institut del Cava (2013-2108) i del clúster vitivinícola Innovi 2011-2014.

Alessandro Baldassarri, gerent de Chocolates Solé, SA. de Barberà del Vallès (Vallès Occidental).­ És mestre xocolater, membre vocal d’Internacionalització de de la Cambra de comerç de Sabadell i membre de l'AE2.

El Consell Català de la Producció Agrària Ecològica és l’autoritat de control de Catalunya dels productes agroalimentaris ecològics, tutelada pel Departament d’Agricultura, i té la funció d’auditar i certificar aquests productes. La junta rectora del CCPAE consta de 6 vocals electes, tres en representació del subsector productor i tres en representació del subsector elaborador, importador i comercialitzador i sis vocals no electes (tres en representació dels consumidors i tres en representació dels departaments competents en agricultura, comerç i medi ambient de la Generalitat de Catalunya).

Entre els reptes de futur d’aquesta candidatura conjunta hi ha el d’insistir per a la introducció dels productes ecològics als menjadors col·lectius de l’Administració (escoles, hospitals, presons, mercats municipals), endegar la creació d’una nova identificació, clara i senzilla, dels productes ecològics catalans, que serveixi per facilitar als consumidors la identificació d’aquests productes; dotar al CCPAE de les noves tecnologies necessàries per facilitar la relació amb els inscrits i, alhora, que serveixi per agilitzar les gestions.

En aquest sentit, caldria introduir l’administració electrònica per a les relacions amb els inscrits. Altres qüestions que defensa aquesta candidatura són la revisió de les quotes de certificació i que aquestes continuïn respectant el principi de solidaritat entre els operadors, continuar treballant amb totes les entitats catalanes, estatals i internacionals per defensar l’agricultura ecològica catalana, analitzar com millorar el foment a la producció agroalimentària ecològica des del CCPAE i seguir apostant per acords internacionals amb nous països per facilitar la certificació de les exportacions catalanes, així com col·laborar activament amb el Departament d’Agricultura per facilitar tècnicament la conversió a l’agricultura ecològica als nous operadors.

Unió de Pagesos i la resta d’entitats que conformen la candidatura consideren un èxit de la darrera legislatura del CCPAE el manteniment de la certificació pública com a millor model de sistema de certificació de l’agricultura ecològica, ja que és transparent, amb representants dels consumidors i de l’Administració. Un altre dels objectius aconseguits és la implantació del sistema de quotes, que ha substituït el sistema de taxes que només podien cobrir el cost del servei prestat. Aquest fet ha permès mantenir el principi de solidaritat entre els operadors i evitar costos de certificació més elevats per a les petites explotacions agràries. També s’ha unificat el quadern d’explotació amb les noves exigències en sanitat vegetal i seguretat alimentària.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya
Print Friendly Version of this pageImprimir Get a PDF version of this webpagePDF Enviar a un amic

Altres notícies

Matí de verema al cor del Priorat
Matí de verema al cor del Priorat 17/09/2019 «La verema. Tothom sap què és la verema. Sempre és notícia. Surt als diaris, i a la tele en fan reportatges vistosos. És un temps d'alegria, d'expectativa davant la nova collita, tothom...
artMuria obté un dels majors reconeixements d’excel·lència en el món gastronòmic
artMuria obté un dels majors reconeixements d’excel·lència en el món gastronòmic 16/09/2019 La varietat de mel de Taronger amb Safrà d’artMuria, produïda per mètodes artesanals al municipi tarragoní del Perelló, ha destacat de forma excepcional obtenint les preuades 3 estrelles, en...
La Cooperativa Agrícola de la  Palma d’Ebre celebra el Centenari
La Cooperativa Agrícola de la Palma d’Ebre celebra el Centenari 12/09/2019 La consellera d’Agricultura presidirà l’acte commemoratiu     La Cooperativa Agrícola de la Palma d’Ebre celebra, el pròxim dissabte 14 de setembre, el Centenari de la seva...
Torna l’activitat “Viu la verema” al Celler Masroig
Torna l’activitat “Viu la verema” al Celler Masroig 30/08/2019 En uns dies, Celler Masroig donarà sortida a la verema 2019 i amb ella tornaran les activitats enoturístiques relacionades amb la campanya. Com cada any, el Celler ens ofereix poder viure de...
Cevipe es consolida com el primer proveïdor de vi a doll a la zona cava i Catalunya constituint-se en grup cooperatiu
Cevipe es consolida com el primer proveïdor de vi a doll a la zona cava i Catalunya constituint-se en grup cooperatiu 26/07/2019 Després de gairebé 35 anys de la seva constitució com a cooperativa de segon grau, CEVIPE, Centre Vinícola del Penedès fa un pas més constituint-se en Grup Cooperatiu. Aquesta evolució sorgeix...
Cellers Domenys i Celler Masroig signen un ambiciós acord de cooperació
Cellers Domenys i Celler Masroig signen un ambiciós acord de cooperació 25/07/2019 La cooperació entre els dos cellers pretén arribar a diferents àmbits de gestió de les respectives organitzacions Celler Masroig i Cellers Domenys, ambdues empreses del sector vitivinícola...
FCAC reclama l’ajut estatal de 120,75€/ha  a la fruita seca per evitar l’abandonament
FCAC reclama l’ajut estatal de 120,75€/ha a la fruita seca per evitar l’abandonament 22/07/2019 El 70% de la fruita seca es conrea en secà i a zones marginals, on el risc d’abandonament és alt i comportaria la desertització La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)...
La FCAC, crítica amb la proposta  de Llei d’oliveres monumentals
La FCAC, crítica amb la proposta de Llei d’oliveres monumentals 18/07/2019 La superfície forestal de Catalunya ha augmentat del 35% al 70% en mig segle, i l’olivera tradicional de secà és un dels conreus en perill de desaparició La Federació de Cooperatives...
La FCAC confirma que l’incendi va arrasar  un miler d’hectàrees d’olivera i ametller
La FCAC confirma que l’incendi va arrasar un miler d’hectàrees d’olivera i ametller 09/07/2019 El sector reclama mesures de suport per fer front als costos de replantació i a danys pluriennals en conreus ubicats a zones amb alt risc d’abandonament de l’activitat La Federació de...
Cellers Domenys presenta la marca Domenio Wines, el seu projecte d’embotellats
Cellers Domenys presenta la marca Domenio Wines, el seu projecte d’embotellats 03/07/2019 Domenio Wines és fruit de l’aposta per la diversificació que fa la cooperativa Cellers Domenys La cooperativa Cellers Domenys presenta el seu projecte d’embotellats sota la marca Domenio...
La FCAC reclama mesures de suport per a les explotacions afectades i les seves cooperatives
La FCAC reclama mesures de suport per a les explotacions afectades i les seves cooperatives 28/06/2019 Davant de l’incendi que està afectant a les comarques de la Ribera d’Ebre, les Garrigues i el Segrià la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) volem, en primer lloc, mostrar...
Magí Baltà, nou president de Cellers Domenys
Magí Baltà, nou president de Cellers Domenys 26/06/2019 Lluís Urgell, el president sortint, agraeix al consell rector i a tota la cooperativa la confiança mostrada durant aquests 8 anys de gestió Magí Baltà Ventura és el nou president de Cellers...
Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi, n'acceptes l'ús Mes info x