Carregant web FCAC

Mel Muria, 200 anys d'apicultura

21/01/2019
Mel Muria, 200 anys d'apicultura
Mel Muria, 200 anys d'apicultura © Sat Lda. Apícola El Perelló 1363-CAT
Mel Muria, 200 anys d'apicultura
Mel Muria, 200 anys d'apicultura © Sat Lda. Apícola El Perelló 1363-CAT

Dedicada a la producció, envasament i comercialització de mel, els inicis de la SAT LTDA. APÍCOLA EL PERELLÓ 1363-CAT -coneguda com a Mel Muria- es remunten a 1810.

La història de sis generacions dedicades al món de l’apicultura es va començar a escriure en aquesta petita localitat de la comarca del Baix Ebre, primera productora de mel de Catalunya i coneguda a nivell nacional i internacional com el ‘poble de la mel’.

El seu actual president, Rafel Muria Martí, representa la cinquena generació d’aquesta nissaga d’apicultors que han unit el saber fer dels avantpassats, la qualitat agroambiental de les muntanyes mediterrànies i la tecnologia més avançada per crear diferents gammes de productes apícoles d’altíssima qualitat: mel bàsica, mel de luxe, mel ecològica, mel crua cristal·litzada, i també productes relacionats amb el món de la mel com bresques, pol·len fresc, pròpolis, gelea reial, xarops i suplements alimentaris.

Les diferents col·leccions de Mel Muria tenen presència al territori català, arriben a la resta del l’Estat espanyol i s’exporten a països europeus (França, Alemanya, Bèlgica, Suïssa, Holanda, Regne Unit, Àustria, Irlanda), de l’Orient Mitjà (Aràbia Saudita i Dubai) i del continent asiàtic (Hong Kong i Japó).

Compromís amb la biodiversitat


Mel Muria ha estat compromesa, des de sempre, amb la defensa de la natura i del medi ambient, en especial amb la cura de la pol·linització de les abelles, tan important per al bon funcionament de la biodiversitat.

Per a la producció i la recol·lecció, compta amb 2.000 arnes Dadant, amb abella negra ibèrica, ubicades a les millors zones de plantes arreu de la Península Ibèrica. D’aquesta manera, pot aprofitar les respectives èpoques de floració i garantir subministrament de mel durant tot l’any.

Avenços tecnològics

Per extreure i envasar les diferents gammes de producte, s’implementen els darrers avenços tecnològics en apicultura però respectant la tradició familiar apresa dels avantpassats.

L’extracció de mel de les bresques i l’envàs es realitza en fred, mitjançant processos mecànics que impliquen la mínima manipulació i amb centrifugació artesanal, conservant totes les propietats naturals.

Muria Centre d’Interpretació Apícola

En paral·lel, s’ha apostat per la divulgació mitjançant el Muria Centre d’Interpretació Apícola, un Museu de la Mel i un Espai Natural, inaugurats al 2011.

Es tracta de diversos espais pedagògics dedicats a la cultura i a la tradició que envolten el món de la mel, per on cada any passen milers de nens i adults.

Reconeixements nacionals i internacionals al 2018 

  • Primer Premi de mels fosques al III Concurs Nacional de Mels, per la Mel de Bruc de Muria BIO.

  • Medalla d’Argent en l’apartat polifloral del premi italià Biolmiel, per la mel d’Alta Muntanya de Muria BIO.

  • Great Taste Awards 2018, per les varietats de Bruc i de Taronger de Mel Crua Ecològica Muria BIO.

  • Primer Premi del II Concurs de Cuina Professional 'Xef Balfegó' per Rafel Muria, sisena generació de la família i conegut al món de l'alta cuina com el 'xef de la mel'.

  • Premi a la Internacionalització a la cinquena edició dels Premis Cambra, convocats per la Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Navegació de Tortosa.

  • Premi Petita Empresa més competitiva de Catalunya dels Premis Pimes 2018.

  • Premi de la Confederació de Cooperatives de Catalunya per la seva contribució a la societat catalana i per saber traslladar els principis i valors d’aquest model empresarial a la vida diària.
Altres notícies
15.12.2022

Nadal solidari a Empordàlia

15/12/2022

El celler Empordàlia celebra un Nadal solidari. No és la primera vegada que el celler empordanès col·labora amb entitats sense ànim de lucre i...

07.12.2022

Viniscoop rep el Premi Cambra 2022 a la Innovació i Transformació Digital

07/12/2022

Viniscoop és el primer e-commerce especialitzat en vi social. És a dir, vi elaborat per cooperatives catalanes, sota un model d’economia social i...

05.12.2022

Les cooperatives agràries busquen alternatives a l’encariment de l’energia

12/2022

L’estudi sobre l’impacte de la crisi energètica dut a terme per la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) alerta que el sector...

05.12.2022

Comunitats Energètiques Rurals

12/2022

Coincidint amb l’encariment de la despesa energètica i per contribuir a un món més net i sostenible, la Federació de Cooperatives Agràries de...

05.12.2022

Les gelades d’abril aturen parcialment les cooperatives

12/2022

L’abril d’aquest any 2022 es recordarà al camp català per una gelada històrica a les comarques de Lleida i Terres de l’Ebre, amb...

05.12.2022

Canvi d'escenari amb la nova PAC

12/2022

Espanya ha estat dels primers estats membres a disposar del Pla Estratègic de la PAC (PEPAC) per al període 2023-2027, que Brussel·les va aprovar...

05.12.2022

El model de ramaderia del futur

12/2022

Des de principi d’any, les problemàtiques i inquietuds de la ramaderia es debaten en el marc del grup de treball específic del sector integrat...

05.12.2022

Carxofes del Prat i Espigoladors, sinergia social

12/2022

La Cooperativa Agrícola del Prat fa temps que elabora productes a partir del seu producte estrella: la Carxofa Prat, una carxofa de la varietat...

Som socis de
Amb el suport de