Carregant web FCAC

ENTREVISTA

"Els productes cooperatius aporten cultura gastronòmica"

NACHO ARREGUI | Assessor gastronòmic

15/11/2019

Nacho Arregui va donar els primers passos al restaurant familiar, al costat del seu pare, i després va formar-se a restaurants amb estrelles Michelin d’Espanya, Itàlia i França. Amb 30 anys era xef a un hotel 5 estrelles i ja ha desenvolupat més de 50 projectes amb la seva empresa de consultoria.

Recentment, ha dirigit una acció gastronòmica amb productes cooperatius adreçada a bloguers i amb la col·laboració de Caprabo.

Quina valoració fa d’aquesta experiència?

Molt positiva. M'agrada molt treballar amb productes de cooperatives per la seva qualitat i perquè puc donar a conèixer les bonances de la nostra terra. En aquest cas cuinàvem per a bloguers, i això ens va permetre fer més difusió a les xarxes, i a més ho fèiem de la mà d'una casa com Caprabo, que sempre aposta per aquest tipus de productes.

Què és el que més el va sorprendre?

La passió amb què els productors explicaven el seu treball diari. Això, per desgràcia, no ho transmet un producte exposat en un lineal de supermercat, i m’alegra que aquesta gent senti orgull cap als seus productes ja que ells són part essencial perquè no es perdin i tots puguem seguir gaudint d'uns productes locals de qualitat. Els productes cooperatius aporten cultura gastronòmica, sabors de sempre, entitat pròpia i territori a la nostra cuina.

Aquests productes es podrien incorporar a la restauració de forma habitual?

La confiança dels xefs en els productes de proximitat és una de les bases per a una restauració local sana i per fer créixer les arrels gastronòmiques de cada lloc.

Quan assessora per a la confecció d'una carta, què té en compte?

Depèn del lloc, el tipus de negoci i els moments de consum. Busco una carta equilibrada, que arribi a un nombre divers de comensals i faci èmfasi en les tendències de moment. També tinc en compte la rendibilitat del negoci i l’optimització dels recursos del local.

Cada restaurant és un món, però hi ha alguns criteris bàsics perquè un restaurant esdevingui sa i longeu. Potser el més important seria una relació qualitat preu ajustada i tenir en compte que som una societat cada vegada més pràctica i, alhora, més preocupada pel que menja.

És rellevant donar a conèixer el valor de la proximitat als futurs xefs?

Malauradament cada dia hi ha menys cultura gastronòmica i una tendència creixent de la restauració ràpida, que en alguns casos pot tenir una qualitat notable, com les noves hamburgueseries “gourmet”. No obstant això, crec que les noves generacions de cuiners han de conèixer els productes que el seu lloc de origen els ofereix i han de poder desenvolupar la seva cuina en base a això i sense caure en un excés de productes forans.

Altres notícies
11.04.2025

Cellers Domenys convertirà el primer Celler Modernista de Cèsar Martinell en el Centre Cultural del Vi, del Cooperativisme i de la figura de l’arquitecte

11/04/2025

L’assemblea general de Cellers Domenys ha aprovat per unanimitat un projecte estratègic que transformarà el futur de la cooperativa de primer...

08.04.2025

Nous vins d'estiu!

08/04/2025

El Celler de Capçanes amplia la seva gamma de vins, amb la nova línia de vins baixos en alcohol amb dues noves incorporacions ideals per a...

03.04.2025

Amb 25 medalles, els cellers cooperatius brillen a Girovi’25

03/04/2025

A la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ens sentim orgullosos de veure com a totes les convocatòries de reconeixements del món del...

25.03.2025

Premi al Millor Oli d’Oliva Verge Extra d’Espanya per a 'Spelunca', de la Cooperativa de l'Espluga Calba

25/03/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) expressa la seva satisfacció perquè tres molins cooperatius catalans han obtingut els...

18.03.2025

125 anys de cooperativisme al Maresme i la Selva, i 25è aniversari de Conca de la Tordera

18/03/2025

La cooperativa Conca de la Tordera commemora, dijous 20 de març, els 125 anys de l’existència de cooperativisme a les comarques del Maresme i la...

17.03.2025

Les seccions de crèdit avui

03/2025

A Catalunya, hi ha 55 cooperatives agràries amb secció de crèdit que presten els seus serveis a 72 poblacions i tenen un paper clau per combatre...

17.03.2025

Campanya amb poca producció i davallada de preu a l'oli d'oliva

03/2025

Després de successives caigudes del preu en origen des del mes de novembre, en l’inici d’aquest 2025 hem observat un canvi de tendència en les...

17.03.2025

L'impacte del reglament de benestar animal

03/2025

El Reial decret de benestar animal aprovat al 2023 establia un període de dos anys per a l’adaptació de les granges de porcí i, per tant, hauria...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya