Carregant web FCAC

ALS FOGONS AMB... CUINACINC

Mongetes del ganxet, fetes com a casa

14/12/2023

Em dic Fina Comas, llicenciada en Dret per la UB. Sóc néta de pagesos i els pares em van transmetre el gust per la cuina i la gastronomia. Compagino la feina amb el blog, on dedico gran part del meu temps lliure. Escric articles a la premsa i a la secció “Que vagi de gust” del programa de cultura popular Fes ta Festa. Sóc autora d’alguns llibres de la col·lecció Productes de Mercat (codony, pera i porro) i he col·laborat a la nova edició de “Les Picades” de Ramon Parellada. Autora d’“El llibre del bacallà”, guanyador als Gourmand Awards 2023.

Des de l'inici del blog CuinaCinc, ara fa 12 anys, he recollit i compartit receptes familiars, elaborades amb productes de temporada i de proximitat. Alguns productes tenen llarga tradició i escriure al blog és una manera de donar-los a conèixer, transmetre el valor i la feina de les persones que ho fan possible.

La Federació de cooperatives Agràries de Catalunya em va proposar fer una col·laboració per presentar les Mongetes del Ganxet DOP de la cooperativa Agrícola el Progrés-Garbí amb una recepta. Les mongetes del ganxet tenen un post al blog des de l'inici i una recepta familiar de quatre generacions, així que vaig acceptar amb molt de gust.

L’Agrícola el Progrés-Garbí forma part del Consell Regulador de la DOP Mongeta del Ganxet des dels seus inicis. És una agrupació de més de 60 pagesos, productors d'hortalisses i llegums. Diferents varietats d'enciams, tomàquets, carbassons, patates i molts altres productes de l'horta, els cultiven a la zona del Delta de la Tordera.

La bonança del clima del Maresme, l'aigua del riu Tordera, que neix al Montseny amb poca mineralització i de molt bona qualitat, junt amb la feina i l'esforç dels pagesos al costat de les últimes tecnologies, ofereixen productes de proximitat sans, sostenibles i respectuosos amb la terra.

La mongeta del ganxet és una de les llegums més preuades de la gastronomia catalana. Es caracteritza per tenir forma arronyonada o de ganxet, d'on vindria el seu nom. Té el gra blanc, brillant i aplanat; cuita és molt fina, suau i cremosa, sent la pell gairebé imperceptible al paladar.

La zona de producció són les comarques del Vallès Occidental i Oriental, el Maresme, i alguns municipis de la Selva. Destacar que aquesta varietat de mongeta a l'actualitat no es conrea a cap altre lloc del món.

És tant deliciosa i bona que la podem consumir sortint de l'olla només amb un fil d'oli d'oliva verge extra. Tradicionalment a Catalunya s'acompanya amb botifarra. També pot acompanyar cloïsses, amanides, diferents verdures com les carxofes, bolets o una truita. A l’empedrat és l’ingredient principal.

RECEPTA

Ingredients 4 persones

  • 500 g de mongetes del ganxet amb DOP “CampNatur”
  • 180 g d’orella de porc
  • 180 g de morro de porc
  • 1 trosset de xoriç
  • 1 trosset de botifarra del perol
  • 1 fulla de llorer
  • 1 cabeça d’alls
  • sal i pebre molta al moment
  • oli d'oliva verge extra

Netegeu les carns i les mongetes del ganxet.

Poseu les mongetes en remull amb aigua mineral la nit abans.

A l'endemà escorregueu les mongetes. L'aigua del remull la podeu utilitzar per regar les plantes. Cada gota compta!

Poseu les mongetes en una olla ample i cobriu-les amb aigua mineral. Afegiu el llorer, la cabeça d’alls, les carns (excepte el xoriç i la botifarra del perol que ho posarem en els últims cinc minuts abans de finalitzar la cocció), un polsim de sal i un fil d'oli d'oliva verge extra.

Poseu l’olla a foc alt fins que comenci el bull i llavors baixeu el foc al mínim.

Deixeu coure uns 40 – 50 minuts a foc molt baix, sense moure i amb l'olla mig tapada.

Aneu escumant i controlant la cocció de tant en tant. El tempos de cocció dependran de les mongetes i de la qualitat de l'aigua.

Deixeu reposar 5 minuts i afegiu la botifarra del perol i el xoriç.

Tapeu amb un drap i tot seguit ja ho podeu emplatar.

Font: CuinaCinc
Altres notícies
18.04.2024

Castell d'Or signa un conveni amb l'Associació de Familiars de nens amb Càncer

18/04/2024

Castell d’Or ha signat un conveni de col·laboració amb l’Associació de Familiars i Amics de nens Oncològics de Catalunya (AFANOC). Es tracta...

09.04.2024

Covides presenta el nou vermut 'Duc de Foix'

09/04/2024

Covides ha presentat recentment un nou producte que amplia la seva ja coneguda gamma 'Duc de Foix": el vermut. Per a la seva creació Covides ha...

04.04.2024

Bateria de millores a la Política Agrària Comuna

04/2024

Davant l’anunci del Ministeri d’Agricultura de modificar el Pla Estratègic de la PAC per a 2025, la Federació de Cooperatives Agràries de...

04.04.2024

La FCAC compareix al Parlament

04/2024

El Projecte de modificació de la Llei d’orientació agrària, estableix el règim sancionador per a una incorrecta gestió de les dejeccions...

04.04.2024

La pagesia al Parlament de Catalunya

04/2024

En el marc de la intervenció de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya en el Ple monogràfic de la pagesia al Parlament de Catalunya,...

04.04.2024

Gestió de la sequera

04/2024

Enfront de la sequera que està afectant al país, tant la ramaderia com l'agricultura es troben en una situació delicada que requereix una gestió...

04.04.2024

Pla pioner per prevenir el malbaratament de fruita

04/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha presentat el Pla col·lectiu de prevenció de pèrdues i malbaratament en el sector de la...

04.04.2024

Formació sobre el mercat de cereals

04/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha organitzat un curs sobre eines de gestió del risc i funcionament dels mercats de cereals i...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya