Em dic Fina Comas, llicenciada en Dret per la UB. Sóc néta de pagesos i els pares em van transmetre el gust per la cuina i la gastronomia. Compagino la feina amb el blog, on dedico gran part del meu temps lliure. Escric articles a la premsa i a la secció “Que vagi de gust” del programa de cultura popular Fes ta Festa. Sóc autora d’alguns llibres de la col·lecció Productes de Mercat (codony, pera i porro) i he col·laborat a la nova edició de “Les Picades” de Ramon Parellada. Autora d’“El llibre del bacallà”, guanyador als Gourmand Awards 2023.
Des de l'inici del blog CuinaCinc, ara fa 12 anys, he recollit i compartit receptes familiars, elaborades amb productes de temporada i de proximitat. Alguns productes tenen llarga tradició i escriure al blog és una manera de donar-los a conèixer, transmetre el valor i la feina de les persones que ho fan possible.
La Federació de cooperatives Agràries de Catalunya em va proposar fer una col·laboració per presentar les Mongetes del Ganxet DOP de la cooperativa Agrícola el Progrés-Garbí amb una recepta. Les mongetes del ganxet tenen un post al blog des de l'inici i una recepta familiar de quatre generacions, així que vaig acceptar amb molt de gust.
L’Agrícola el Progrés-Garbí forma part del Consell Regulador de la DOP Mongeta del Ganxet des dels seus inicis. És una agrupació de més de 60 pagesos, productors d'hortalisses i llegums. Diferents varietats d'enciams, tomàquets, carbassons, patates i molts altres productes de l'horta, els cultiven a la zona del Delta de la Tordera.
La bonança del clima del Maresme, l'aigua del riu Tordera, que neix al Montseny amb poca mineralització i de molt bona qualitat, junt amb la feina i l'esforç dels pagesos al costat de les últimes tecnologies, ofereixen productes de proximitat sans, sostenibles i respectuosos amb la terra.
La mongeta del ganxet és una de les llegums més preuades de la gastronomia catalana. Es caracteritza per tenir forma arronyonada o de ganxet, d'on vindria el seu nom. Té el gra blanc, brillant i aplanat; cuita és molt fina, suau i cremosa, sent la pell gairebé imperceptible al paladar.
La zona de producció són les comarques del Vallès Occidental i Oriental, el Maresme, i alguns municipis de la Selva. Destacar que aquesta varietat de mongeta a l'actualitat no es conrea a cap altre lloc del món.
És tant deliciosa i bona que la podem consumir sortint de l'olla només amb un fil d'oli d'oliva verge extra. Tradicionalment a Catalunya s'acompanya amb botifarra. També pot acompanyar cloïsses, amanides, diferents verdures com les carxofes, bolets o una truita. A l’empedrat és l’ingredient principal.
RECEPTA
Ingredients 4 persones
Netegeu les carns i les mongetes del ganxet.
Poseu les mongetes en remull amb aigua mineral la nit abans.
A l'endemà escorregueu les mongetes. L'aigua del remull la podeu utilitzar per regar les plantes. Cada gota compta!
Poseu les mongetes en una olla ample i cobriu-les amb aigua mineral. Afegiu el llorer, la cabeça d’alls, les carns (excepte el xoriç i la botifarra del perol que ho posarem en els últims cinc minuts abans de finalitzar la cocció), un polsim de sal i un fil d'oli d'oliva verge extra.
Poseu l’olla a foc alt fins que comenci el bull i llavors baixeu el foc al mínim.
Deixeu coure uns 40 – 50 minuts a foc molt baix, sense moure i amb l'olla mig tapada.
Aneu escumant i controlant la cocció de tant en tant. El tempos de cocció dependran de les mongetes i de la qualitat de l'aigua.
Deixeu reposar 5 minuts i afegiu la botifarra del perol i el xoriç.
Tapeu amb un drap i tot seguit ja ho podeu emplatar.
Els cellers cooperatius han obtingut un total de 32 medalles (2 Vinari Gran Or, 11 Vinari d'Or i 19 Vinari de Plata) i el Premi Vinari al Millor...
Nova recepta fàcil i senzilla. Conquista el teu paladar i els teus convidats amb aquesta mousse de paraguaià. Comencem? Ingredients per a 4...
Tens un dinar amb els amics o la família i no saps que portar? Et proposem aquest pastís de nectarina i segur que triomfaràs....
La 12a edició dels Premis Vinari dels vins catalans ja té medaller per als vins joves. Un any més, trobem vins de cellers cooperatius a la llista...
Moltes persones pensen que el color del vi depèn de la varietat de raïm amb què s’elabora, però no és així. Si agafem raïms de diferents...
Les setmanes prèvies a les Eleccions al Parlament de Catalunya del 12 de maig, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) va...
Des de fa més de 20 anys, la intercooperació és un dels principals eixos de treball de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya. Una...
La sequera persistent que patim a Catalunya, i en particular a la regió del Cava, ha plantejat desafiaments significatius per al sector...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h