Un viatge per la tradició dels paisatges de les Garrigues, per una terra que va veure néixer la varietat d’oliva arbequina i on es troba un dels jaciments arqueològics ibèrics més ben conservats d’Europa: la Fortalesa dels Vilars. Som a Arbeca!
L’alternança entre vegetació natural i els camps de conreu dona lloc a un paisatge agroforestal. Les oliveres i els ametllers s’alternen entre grans altiplans, zones rocoses i fondalades.
En aquest entorn es troba la sorprenent Fortalesa dels Vilars, construïda a la primera Edat de Ferro, i dotada amb una muralla reforçada per dotze torres, un camp frisó de pedres clavades i un fossat. El seu sistema de control de les aigües, a banda de fer-la encara més inexpugnable, facilitava l’accés a l’aigua mitjançant un pou cisterna central, malgrat que la fortificació fos atacada.
Per les seves característiques i l’estructura urbanística preconcebuda amb un impressionant dispositiu defensiu, aquest jaciment fou declarat Bé Cultural d’Interès Nacional al 1998 i s’hi poden fer visites guiades.
Cada any, a principis d’agost, l’associació d’Amics dels Vilars organitza la Nit del Foc -una vetllada màgica on la fortalesa s’omple de llum, màgia i color- i El Tast Jazz -que porta la bona música a aquest espai. Les inscripcions es poden fer mitjançant la web www.arbecaturisme.cat.
Cooperativa Arbequina, l’esforç de tot un poble per mantenir viva la seva herència més preuada, l’oli d’oliva arbequí
Ara bé, resulta impossible ser a Arbeca i no tastar els seus olis. La centenària Cooperativa Arbequina és una de les Catedrals de l’Oli de les Garrigues, i compta amb un edifici dissenyat per l’arquitecte Cèsar Martinell que actualment acull l’agrobotiga i l’oficina de turisme.
A l’Espai Martinell, es pot gaudir d’un tast d’olis dels millors extra verge de la cooperativa i descobrir tots els matisos dels olis arbequins. A més, es poden recórrer les instal·lacions i gaudir d’un audiovisual on s’explica tot el procés d’elaboració de l’oli, del camp a la taula.
L’activitat també inclou una visita guiada a l’antic molí i les antigues premses. Es un viatge per la tradició que es pot combinar amb la visita a la Fortalesa del Vilar.
El tast d’olis Premium Arbequina, la visita a l’antic molí i les premses i la visita guiada a la Fortalesa els Vilars es fan els dissabtes i diumenges de 10 a 13 hores i amb reserva prèvia. El cost total és de 15€.
En acabar, l’Agrobotiga té a disposició dels visitants els productes de la cooperativa i altres de la zona, tot proximitat.
Nova recepta fàcil i senzilla. Conquista el teu paladar i els teus convidats amb aquesta mousse de paraguaià. Comencem? Ingredients per a 4...
Tens un dinar amb els amics o la família i no saps que portar? Et proposem aquest pastís de nectarina i segur que triomfaràs....
La 12a edició dels Premis Vinari dels vins catalans ja té medaller per als vins joves. Un any més, trobem vins de cellers cooperatius a la llista...
Moltes persones pensen que el color del vi depèn de la varietat de raïm amb què s’elabora, però no és així. Si agafem raïms de diferents...
Les setmanes prèvies a les Eleccions al Parlament de Catalunya del 12 de maig, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) va...
Des de fa més de 20 anys, la intercooperació és un dels principals eixos de treball de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya. Una...
La sequera persistent que patim a Catalunya, i en particular a la regió del Cava, ha plantejat desafiaments significatius per al sector...
La Comissió Europea ha publicat recentment una revisió de la normativa sobre el benestar dels animals durant el transport. La Federació de...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h