Comunicats de premsa

4a edicio dels Premis Denominacions d'Origen Catalanes d'Oli

El vicepresident Junqueras lliura els Premis Denominacions d’Origen Catalanes d’Oli

03/11/2016

Les cinc denominacions d’origen protegides d’oli d’oliva de Catalunya –Siurana, Les Garrigues, Terra Alta, Baix Ebre-Montsià i Empordà– han lliurat per quarta vegada els Premis Denominacions d’Origen Catalanes d’Oli.

En aquesta ocasió l'acte ha esta presidit per Oriol Junqueras, vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya, i s'ha celebrat al Museu d'Arqueologia de Catalunya.

L'esdeveniment ha iniciat amb la benvinguda del director del Museu, Josep Manel Rueda, i d'Antoni Díaz, director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries. A continuació ha tingut lloc el debat titulat "Els atributs de l'oli d'oliva verge extra amb Denominació d'Origen i les seves bondats" protagonitzat pel doctor Rafael Codony, Catedràtic de la Universitat de Barcelona i Toni Massanés, director de la Fundació Alícia.

Tot seguit s'han lliurat els premis Denominacions d’Origen Catalanes d’Oli. El premi al cuiner, restaurador o gastrònom que amb la seva tasca hagi contribuït a donar a conèixer els olis d’oliva verge extra, s'ha concedit a Jeroni Castell, cap de cuina del restaurant Les Moles, per la seva aposta per l’ús de productes de qualitat i proximitat com a tret distintiu, i especialment per la difusió de l’oli d’oliva verge extra que considera imprescindible a la seva cuina. 

El Premi Denominacions d’Origen Catalanes d’Oli a l’investigador, professional o dirigent que amb la seva labor hagi contribuït a descobrir i promoure els efectes beneficiosos de l'oli d'oliva verge extra, s'ha concedit a Eduard Escrich en reconeixement a l'àmplia tasca desenvolupada com a investigador i docent de la Universitat Autònoma de Barcelona en la recerca dels efectes beneficiosos del consum de l'oli d'oliva verge extra.

Finalment el Premi Denominacions d’Origen Catalanes d’Oli a l’entitat, institució o grup que hagi destacat en la seva tasca de difusió dels olis d’oliva verge extra s'ha concedit al Grup Bon Preu, representat per Joan Font i Fabregó, president d'aquesta empresa familiar del sector de l'alimentació, en reconeixement a la defensa dels productes del territori i l'oli verge extra en la seva política d'empresa

L'acte ha clos amb un maridatge de productes amb DOP/IGP catalans.

Els premis volen reconèixer els professionals, investigadors, cuiners i institucions que han destacat en la seva tasca de difusió de l’oli d’oliva verge extra. Els premis van néixer l'any 2011 amb l'objectiu de promocionar l'oli verge extra amb aquest distintiu de qualitat i donar-los a conèixer en les grans àrees de consum.

El jurat dels premis el conformen els presidents de les cinc denominacions d’origen protegides catalanes d’oli, què són Jaume Roé, president de la DOP Oli del Baix Ebre-Montsià, Simon Casanovas, president de la DOP Oli de l’Empordà, Enric Dalmau Carré, president de la DOP Les Garrigues, Antoni Galceran, president de la DOP Siurana, i Josep Pere Colat, president de la DOP Oli Terra Alta.

Un fet remarcable d’aquests premis és que estan impulsats per les cinc DOP del país, que representen l’esforç dels milers d'agricultors i de les cooperatives i molins elaboradors inscrits als registres d’aquestes Denominacions d’Origen. En aquest sentit l'acte és un reconeixement a tot el sector i també és una trobada del sector agroalimentari català. L'acte comptarà amb la presència dels productors d’oli agrupats a les DOP, gastrònoms, cuiners i personalitats del món gastronòmic.

L'esdeveniment, ha estat conduit per Xavier Graset -periodista i actualment presentador al canal 3/24- en el Museu d'Arqueologia de Catalunya on ha coincidit amb una exposició dedicada al vi grec a Catalunya, i en la que es tracten temes com el conreu de la vinya en l'antiguitat i el paper que el vi, l’oli i el pa jugaven de forma essencial en la societat grega i després en la romana.

Print Friendly Version of this pageImprimir Get a PDF version of this webpagePDF Enviar a un amic

Altres notícies

Unitat del sector agrari per modificar la proposició de llei de protecció d’oliveres monumentals
Unitat del sector agrari per modificar la proposició de llei de protecció d’oliveres monumentals 19/09/2019 La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, Unió de Pagesos de Catalunya i l’Associació de Cooperatives de l'Oli del Baix Ebre i Montsià han presentat, aquesta setmana, una bateria...
Matí de verema al cor del Priorat
Matí de verema al cor del Priorat 17/09/2019 «La verema. Tothom sap què és la verema. Sempre és notícia. Surt als diaris, i a la tele en fan reportatges vistosos. És un temps d'alegria, d'expectativa davant la nova collita, tothom...
artMuria obté un dels majors reconeixements d’excel·lència en el món gastronòmic
artMuria obté un dels majors reconeixements d’excel·lència en el món gastronòmic 16/09/2019 La varietat de mel de Taronger amb Safrà d’artMuria, produïda per mètodes artesanals al municipi tarragoní del Perelló, ha destacat de forma excepcional obtenint les preuades 3 estrelles, en...
La Cooperativa Agrícola de la  Palma d’Ebre celebra el Centenari
La Cooperativa Agrícola de la Palma d’Ebre celebra el Centenari 12/09/2019 La consellera d’Agricultura presidirà l’acte commemoratiu     La Cooperativa Agrícola de la Palma d’Ebre celebra, el pròxim dissabte 14 de setembre, el Centenari de la seva...
Torna l’activitat “Viu la verema” al Celler Masroig
Torna l’activitat “Viu la verema” al Celler Masroig 30/08/2019 En uns dies, Celler Masroig donarà sortida a la verema 2019 i amb ella tornaran les activitats enoturístiques relacionades amb la campanya. Com cada any, el Celler ens ofereix poder viure de...
Cevipe es consolida com el primer proveïdor de vi a doll a la zona cava i Catalunya constituint-se en grup cooperatiu
Cevipe es consolida com el primer proveïdor de vi a doll a la zona cava i Catalunya constituint-se en grup cooperatiu 26/07/2019 Després de gairebé 35 anys de la seva constitució com a cooperativa de segon grau, CEVIPE, Centre Vinícola del Penedès fa un pas més constituint-se en Grup Cooperatiu. Aquesta evolució sorgeix...
Cellers Domenys i Celler Masroig signen un ambiciós acord de cooperació
Cellers Domenys i Celler Masroig signen un ambiciós acord de cooperació 25/07/2019 La cooperació entre els dos cellers pretén arribar a diferents àmbits de gestió de les respectives organitzacions Celler Masroig i Cellers Domenys, ambdues empreses del sector vitivinícola...
FCAC reclama l’ajut estatal de 120,75€/ha  a la fruita seca per evitar l’abandonament
FCAC reclama l’ajut estatal de 120,75€/ha a la fruita seca per evitar l’abandonament 22/07/2019 El 70% de la fruita seca es conrea en secà i a zones marginals, on el risc d’abandonament és alt i comportaria la desertització La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)...
La FCAC, crítica amb la proposta  de Llei d’oliveres monumentals
La FCAC, crítica amb la proposta de Llei d’oliveres monumentals 18/07/2019 La superfície forestal de Catalunya ha augmentat del 35% al 70% en mig segle, i l’olivera tradicional de secà és un dels conreus en perill de desaparició La Federació de Cooperatives...
La FCAC confirma que l’incendi va arrasar  un miler d’hectàrees d’olivera i ametller
La FCAC confirma que l’incendi va arrasar un miler d’hectàrees d’olivera i ametller 09/07/2019 El sector reclama mesures de suport per fer front als costos de replantació i a danys pluriennals en conreus ubicats a zones amb alt risc d’abandonament de l’activitat La Federació de...
Cellers Domenys presenta la marca Domenio Wines, el seu projecte d’embotellats
Cellers Domenys presenta la marca Domenio Wines, el seu projecte d’embotellats 03/07/2019 Domenio Wines és fruit de l’aposta per la diversificació que fa la cooperativa Cellers Domenys La cooperativa Cellers Domenys presenta el seu projecte d’embotellats sota la marca Domenio...
La FCAC reclama mesures de suport per a les explotacions afectades i les seves cooperatives
La FCAC reclama mesures de suport per a les explotacions afectades i les seves cooperatives 28/06/2019 Davant de l’incendi que està afectant a les comarques de la Ribera d’Ebre, les Garrigues i el Segrià la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) volem, en primer lloc, mostrar...
Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi, n'acceptes l'ús Mes info x