Carregant web FCAC

4a edicio dels Premis Denominacions d'Origen Catalanes d'Oli

El vicepresident Junqueras lliura els Premis Denominacions d’Origen Catalanes d’Oli

03/11/2016
Jeroni Castell, cap de cuina del restaurant Les Moles
Jeroni Castell, cap de cuina del restaurant Les Moles © Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya
Joan Font i Fabregó, president del Grup Bon Preu
Joan Font i Fabregó, president del Grup Bon Preu © Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya
Dr. Eduard Escrich, investigador i docent de la Universitat Autònoma de Barcelona
Dr. Eduard Escrich, investigador i docent de la Universitat Autònoma de Barcelona © Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya

Les cinc denominacions d’origen protegides d’oli d’oliva de Catalunya –Siurana, Les Garrigues, Terra Alta, Baix Ebre-Montsià i Empordà– han lliurat per quarta vegada els Premis Denominacions d’Origen Catalanes d’Oli.

En aquesta ocasió l'acte ha esta presidit per Oriol Junqueras, vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya, i s'ha celebrat al Museu d'Arqueologia de Catalunya.

L'esdeveniment ha iniciat amb la benvinguda del director del Museu, Josep Manel Rueda, i d'Antoni Díaz, director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries. A continuació ha tingut lloc el debat titulat "Els atributs de l'oli d'oliva verge extra amb Denominació d'Origen i les seves bondats" protagonitzat pel doctor Rafael Codony, Catedràtic de la Universitat de Barcelona i Toni Massanés, director de la Fundació Alícia.

Tot seguit s'han lliurat els premis Denominacions d’Origen Catalanes d’Oli. El premi al cuiner, restaurador o gastrònom que amb la seva tasca hagi contribuït a donar a conèixer els olis d’oliva verge extra, s'ha concedit a Jeroni Castell, cap de cuina del restaurant Les Moles, per la seva aposta per l’ús de productes de qualitat i proximitat com a tret distintiu, i especialment per la difusió de l’oli d’oliva verge extra que considera imprescindible a la seva cuina. 

El Premi Denominacions d’Origen Catalanes d’Oli a l’investigador, professional o dirigent que amb la seva labor hagi contribuït a descobrir i promoure els efectes beneficiosos de l'oli d'oliva verge extra, s'ha concedit a Eduard Escrich en reconeixement a l'àmplia tasca desenvolupada com a investigador i docent de la Universitat Autònoma de Barcelona en la recerca dels efectes beneficiosos del consum de l'oli d'oliva verge extra.

Finalment el Premi Denominacions d’Origen Catalanes d’Oli a l’entitat, institució o grup que hagi destacat en la seva tasca de difusió dels olis d’oliva verge extra s'ha concedit al Grup Bon Preu, representat per Joan Font i Fabregó, president d'aquesta empresa familiar del sector de l'alimentació, en reconeixement a la defensa dels productes del territori i l'oli verge extra en la seva política d'empresa

L'acte ha clos amb un maridatge de productes amb DOP/IGP catalans.

Els premis volen reconèixer els professionals, investigadors, cuiners i institucions que han destacat en la seva tasca de difusió de l’oli d’oliva verge extra. Els premis van néixer l'any 2011 amb l'objectiu de promocionar l'oli verge extra amb aquest distintiu de qualitat i donar-los a conèixer en les grans àrees de consum.

El jurat dels premis el conformen els presidents de les cinc denominacions d’origen protegides catalanes d’oli, què són Jaume Roé, president de la DOP Oli del Baix Ebre-Montsià, Simon Casanovas, president de la DOP Oli de l’Empordà, Enric Dalmau Carré, president de la DOP Les Garrigues, Antoni Galceran, president de la DOP Siurana, i Josep Pere Colat, president de la DOP Oli Terra Alta.

Un fet remarcable d’aquests premis és que estan impulsats per les cinc DOP del país, que representen l’esforç dels milers d'agricultors i de les cooperatives i molins elaboradors inscrits als registres d’aquestes Denominacions d’Origen. En aquest sentit l'acte és un reconeixement a tot el sector i també és una trobada del sector agroalimentari català. L'acte comptarà amb la presència dels productors d’oli agrupats a les DOP, gastrònoms, cuiners i personalitats del món gastronòmic.

L'esdeveniment, ha estat conduit per Xavier Graset -periodista i actualment presentador al canal 3/24- en el Museu d'Arqueologia de Catalunya on ha coincidit amb una exposició dedicada al vi grec a Catalunya, i en la que es tracten temes com el conreu de la vinya en l'antiguitat i el paper que el vi, l’oli i el pa jugaven de forma essencial en la societat grega i després en la romana.

Altres notícies
05.09.2025

La sega de l'arròs esdevé festa gràcies a la unió del territori

05/09/2025

La plantada i la sega de l’arròs són moments d’esforç però també de celebració, quan comença i acaba la campanya per a les cooperatives...

02.09.2025

Els productes de cooperatives agràries arribaran a les llars amb el sorteig de 28 cistelles

02/09/2025

Durant el mes de setembre, una dotzena de mitjans de comunicació locals i comarcals sortejaran un total de 28 cistelles amb productes procedents de...

01.09.2025

Doble medalla d'or pels vins Domenio als Premis Sigillum de la DO Conca de Barberà

01/09/2025

Domenio, la marca de vins i caves de la cooperativa Cellers Domenys, ha estat distingida amb dues medalles d’or als Premis Sigillum 2025,...

01.08.2025

Firagost, la Fira Exposició del Camp Català, amb presència cooperativa

01/08/2025

La 69a edició de la Firagost, la Fira Exposició del Camp Català, tornarà els dies 5 i 6 d’agost per convertir Valls en el gran punt de trobada...

30.07.2025

Els caves Ecològic 'Reserva del Soci' i 'Culminant' de l'Agrícola de Llorenç del Penedès, medalla d'or als International Wine&Spirits Awards 2025

30/07/2025

La cooperativa Agrícola de Llorenç ha estat reconeguda amb dues medalles d’or als prestigiosos premis International Wine & Spirits Awards 2025....

17.07.2025

Tebi de préssecs amb iogurt i avellanes

17/07/2025

Aquest plat forma part del menú elaborat pel xef Jordi Àvila a la Jornada Gastronòmica de Productes de Proximitat, organitzada per la...

17.07.2025

Botifarra rostida amb pera, prunes i pinyons

17/07/2025

Aquest plat forma part del menú elaborat pel xef Jordi Àvila a la Jornada Gastronòmica de Productes de Proximitat, organitzada per la...

17.07.2025

Amanida de cogombre i poma, amb mató, fruita seca i herbes aromàtiques

17/07/2025

Aquest plat forma part del menú elaborat pel xef Jordi Àvila a la Jornada Gastronòmica de Productes de Proximitat, organitzada per la...

Som socis de
Amb el suport de
Adherits a
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya