Carregant web FCAC

Unió, 75 anys amb la gent del camp

27/10/2017

Unió Corporació Alimentària SCCL celebra el seu 75è aniversari. Fundada a Reus l’any 1942, Unió és una cooperativa de segon grau que va néixer amb la voluntat de contribuir al desenvolupament i modernització del sector agrari. 75 anys després Unió manté intacte el mateix esperit. Actualment l’entitat agrupa 186 cooperatives i les seves activitats principals comprenen la comercialització d’oli d’oliva verge extra, vi i fruits secs.

El 26 d’octubre de 1942 naixia la llavors denominada “Unión de Cooperativas del Campo de la Província de Tarragona”, també coneguda com UTECO, sota l’auspici del Règim Franquista. L’entitat comença a prendre forma fins que a l’any 1963 es produeix la separació definitiva de l’Estat. Desapareix la UTECO i es constitueix Unió Agrària Cooperativa, com a cooperativa de segon grau. Unió inicia un procés d’apropament a les cooperatives i als pagesos, amb l’objectiu de col·laborar estretament amb ells per millorar els processos de transformació, modernitzant-los i professionalitzant-los.

Unió ha estat un referent del teixit cooperatiu català al llarg de tota la seva història. En cada moment, l’entitat ha sabut adaptar-se a les necessitats del món rural ja sigui apostant per nous productes, oferint nous serveis o introduint millores en els conreus i en els processos de transformació, etc.

En els darrers anys, l’Entitat ha guanyat dimensió i ha transcendit el seu àmbit tradicional, la província de Tarragona, per aglutinar la producció de cooperatives de Lleida, Aragó, Balears i País Valencià. Aquest creixement fa que Unió agrupi a dia d’avui 186 cooperatives i representi a milers de famílies d’agricultors. L’entitat factura 70 milions d’euros amb un 60% de les vendes destinades al mercat exterior.

Entre els reptes de futur d’Unió destaca l’aposta per la innovació i la qualitat, amb l’objectiu de maximitzar el valor dels productes agrícoles i de consolidar el seu pes en els mercats internacionals. Unió també impulsa projectes en l’àmbit de l’economia circular, incloent la recuperació de finques abandonades per atraure nous pagesos joves al camp i evitar la despoblació de les zones rurals.

Altres notícies
05.09.2025

La sega de l'arròs esdevé festa gràcies a la unió del territori

05/09/2025

La plantada i la sega de l’arròs són moments d’esforç però també de celebració, quan comença i acaba la campanya per a les cooperatives...

02.09.2025

Els productes de cooperatives agràries arribaran a les llars amb el sorteig de 28 cistelles

02/09/2025

Durant el mes de setembre, una dotzena de mitjans de comunicació locals i comarcals sortejaran un total de 28 cistelles amb productes procedents de...

01.09.2025

Doble medalla d'or pels vins Domenio als Premis Sigillum de la DO Conca de Barberà

01/09/2025

Domenio, la marca de vins i caves de la cooperativa Cellers Domenys, ha estat distingida amb dues medalles d’or als Premis Sigillum 2025,...

01.08.2025

Firagost, la Fira Exposició del Camp Català, amb presència cooperativa

01/08/2025

La 69a edició de la Firagost, la Fira Exposició del Camp Català, tornarà els dies 5 i 6 d’agost per convertir Valls en el gran punt de trobada...

30.07.2025

Els caves Ecològic 'Reserva del Soci' i 'Culminant' de l'Agrícola de Llorenç del Penedès, medalla d'or als International Wine&Spirits Awards 2025

30/07/2025

La cooperativa Agrícola de Llorenç ha estat reconeguda amb dues medalles d’or als prestigiosos premis International Wine & Spirits Awards 2025....

17.07.2025

Tebi de préssecs amb iogurt i avellanes

17/07/2025

Aquest plat forma part del menú elaborat pel xef Jordi Àvila a la Jornada Gastronòmica de Productes de Proximitat, organitzada per la...

17.07.2025

Botifarra rostida amb pera, prunes i pinyons

17/07/2025

Aquest plat forma part del menú elaborat pel xef Jordi Àvila a la Jornada Gastronòmica de Productes de Proximitat, organitzada per la...

17.07.2025

Amanida de cogombre i poma, amb mató, fruita seca i herbes aromàtiques

17/07/2025

Aquest plat forma part del menú elaborat pel xef Jordi Àvila a la Jornada Gastronòmica de Productes de Proximitat, organitzada per la...

Som socis de
Amb el suport de
Adherits a
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya