Carregant web FCAC

Dilluns 18 de març | Palau de Pedralbes (BCN)

La DOP Oli Terra Alta organitza un showroom d’alta gastronomia

L’objectiu és donar a conèixer la varietat d’oliva “empeltre” i es preveu assistència d’un centenar de professionals

15/03/2019

La Denominació d’Origen Protegida (DOP) Oli Terra Alta organitza, dilluns 18 de març a Barcelona, la III Jornada Professional i Showroom. La sessió, que inclou una mostra - degustació de plats preparats amb oli verge extra de la varietat empeltre, preveu la participació d’una dotzena d’empreses que fusionaran tradició i alta gastronomia.

El showroom inclourà fins a dotze aperitius elaborats amb productes de qualitat: des de cors de carxofa a espatlles de guatlla, tomàquet a la brasa, puntes d’espàrrecs, cecina de vedella... i els més dolços, com melmelada o pa amb xocolata, sempre amanits amb oli d’oliva verge extra de la denominació.

L’objectiu de la DOP Oli Terra Alta amb l’organització del showroom i un tast professional d’oli, és donar a conèixer les propietats culinàries i sensorials de la varietat d’oliva empeltre, característica de la zona.

A la sessió, està prevista l’assistència d’un centenar de professionals del sector, des de comunicadors gastronòmics –food bloggers, editors i periodistes especialitzats- a professionals de la restauració, sommeliers, representants de cadenes de distribució i centres de recerca i investigació. La periodista i gastrònoma Carme Gasull dirigirà la presentació de l’acte.


DOP Oli Terra Alta

Els municipis que composen la zona de demarcació geogràfica de la DOP Oli Terra Alta són dins de les comarques de la Terra Alta i la Ribera d’Ebre, a on se situen les 21 entitats envasadores-comercialitzadores adscrites a la denominació d’origen.

La superfície de conreu dedicada a l’oliverar en aquestes comarques és d’unes 7.000 hectàrees –de les quals, 4.000 estan adscrites a la DOP- i la producció mitjana d’oli d’oliva verge extra és de 4.000 tones -certificat per la DOP, unes 800 tones. El 90% de la producció es destina al mercat nacional.

Els verges extra de la DOP Oli de Terra Alta són produïts a partir de la varietat empeltre i amb una petita participació d’altres com l’arbequina, la morruda i la farga. El resultat són olis d’oliva verge extra límpids, transparents, sense vels ni terbolesa, d’un color groguenc, d’intensitat entre lleugera i mitjana, dolcencs, un pèl amargs i picants, i amb certa astringència. Tenen connotacions aromàtiques que recorden l’ametlla i la nou verda. Al principi de la recol·lecció presenten un gust afruitat, que es va tornant més dolç a mesura que avança la campanya.

Sota una producció pràcticament en secà, la recol·lecció comença a mitjan novembre i es prolonga generalment fins al febrer. Les olives són molturades dins de les 24 hores següents a la seva recol·lecció, per evitar alteracions de l’acidesa de l’oli.

Entitats envasadores-comercialitzadores DOP Oli Terra Alta

  • Celler Cooperatiu de Sant Miquel de Batea, SCCL
  • Celler Cooperatiu i Secció de Crèdit de Gandesa, SCCL
  • Agrícola de Corbera d'Ebre, SCCL
  • Agrària Sant Salvador d'Horta, SCCL 
  • Agrícola i Secció de Crèdit Sant Josep, SCCL 
  • Agrícola Sant Isidre de La Fatarella, SCCL
  • Agrícola i Secció de Crèdit Terra Alta, SCCL
  • Agrícola Sant Isidre de Caseres, SCCL
  • Nova Agrícola Sant Isidre d'Ascó, SCCL
  • Unió Fruits, SCCL
  • Covilalba, SCCL 
  • Josep Català Jarque, SA  
  • Oliflix 
  • Vallespí-Vidal, SL 
  • Escola Agrària de Gandesa  
  • SA Maiva
  • Rius d’Or, SCP
  • Identitat
  • Mas Beturià
  • Cota 535
  • Los Trulls d’Oliguer
Altres notícies
05.09.2025

La sega de l'arròs esdevé festa gràcies a la unió del territori

05/09/2025

La plantada i la sega de l’arròs són moments d’esforç però també de celebració, quan comença i acaba la campanya per a les cooperatives...

02.09.2025

Els productes de cooperatives agràries arribaran a les llars amb el sorteig de 28 cistelles

02/09/2025

Durant el mes de setembre, una dotzena de mitjans de comunicació locals i comarcals sortejaran un total de 28 cistelles amb productes procedents de...

01.09.2025

Doble medalla d'or pels vins Domenio als Premis Sigillum de la DO Conca de Barberà

01/09/2025

Domenio, la marca de vins i caves de la cooperativa Cellers Domenys, ha estat distingida amb dues medalles d’or als Premis Sigillum 2025,...

01.08.2025

Firagost, la Fira Exposició del Camp Català, amb presència cooperativa

01/08/2025

La 69a edició de la Firagost, la Fira Exposició del Camp Català, tornarà els dies 5 i 6 d’agost per convertir Valls en el gran punt de trobada...

30.07.2025

Els caves Ecològic 'Reserva del Soci' i 'Culminant' de l'Agrícola de Llorenç del Penedès, medalla d'or als International Wine&Spirits Awards 2025

30/07/2025

La cooperativa Agrícola de Llorenç ha estat reconeguda amb dues medalles d’or als prestigiosos premis International Wine & Spirits Awards 2025....

17.07.2025

Tebi de préssecs amb iogurt i avellanes

17/07/2025

Aquest plat forma part del menú elaborat pel xef Jordi Àvila a la Jornada Gastronòmica de Productes de Proximitat, organitzada per la...

17.07.2025

Botifarra rostida amb pera, prunes i pinyons

17/07/2025

Aquest plat forma part del menú elaborat pel xef Jordi Àvila a la Jornada Gastronòmica de Productes de Proximitat, organitzada per la...

17.07.2025

Amanida de cogombre i poma, amb mató, fruita seca i herbes aromàtiques

17/07/2025

Aquest plat forma part del menú elaborat pel xef Jordi Àvila a la Jornada Gastronòmica de Productes de Proximitat, organitzada per la...

Som socis de
Amb el suport de
Adherits a
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya