Aquest projecte té com objectiu principal estudiar la possible creació i desenvolupament de 8 Comunitats Energètiques Rurals (CER) liderades per cooperatives agràries. Així, es facilitaran les eines necessàries a les persones que formen part dels Consells Rectors perquè coneguin què és una comunitat energètica i les diferents opcions per constituir-ne en el si de la cooperativa agrària, des del punt de vista tècnic, econòmic i jurídic, així com la seva futura implementació i gestió.
Aquest projecte es desenvolupa entre els mesos de novembre de 2022 i octubre de 2023.
Objectius
- Donar a conèixer el concepte de CER a la base social de les cooperatives agràries, i informar sobre l’eficiència energètica i la producció d’energia renovable.
- Redactar 8 plans d’implantació de CER amb la finalitat de definir els models que encaixin per a cada cooperativa, i elaborar propostes per a l’adaptació del marc regulatori.
- Promoure la intercooperació entre els diferents agents socials locals, vinculant concretament el treball del sector energètic amb cooperatives agràries, per impulsar accions conjuntes de comercialització dels excedents energètics que es puguin generar.
- Disminuir les despeses energètiques de les 8 cooperatives implicades.
- Impactar sobre tot el territori català a través de la sistematització de la creació de CERs, que suposaran una oportunitat per les cooperatives agràries de tot el país, i a residents dels municipis afectats.
- Difondre i disseminar els Plans d’Implantació per la constitució de CERs.
Cooperatives participants
El projecte està impulsat pel Grup Cooperatiu Fruits de Ponent, que actua com a líder, i hi participen les cooperatives agràries Agrícola de Bràfim, Agrícola de Cabacés, Agrícola La Galera, Agrícola de La Sènia, Foment Agrícola Les Planes, Agrícola d'Ulldemolins Sant Jaume i Unió Fruits.
Socis del projecte
Les cooperatives Batec, SCCL i EMELCAT, SCCL.
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya coordina el projecte i assessora a les cooperatives sòcies en aspectes legals i tècnics.
Resultats esperats
- Disseny i redacció de solucions jurídiques per a cada CER.
- Caracterització dels consums energètics de les cooperatives, de les explotacions dels seus socis i en equipament públics i privats de l’entorn.
- Identificació de les ubicacions potencials per a instal·lacions fotovoltaiques en les cooperatives agràries, edificacions de les explotacions associades i de les entitats de l’entorn.
- Disseny de tipus genèrics de solucions tecnològiques d'instal·lacions fotovoltaiques tipus segons característiques de cada ubicació potencial. Determinació de les inversions requerides per a cada tipus d’instal·lació.
- Identificació de les opcions de finançament de les inversions identificades i caracteritzades.
- Redacció del Pla de Viabilitat econòmic per cada CER.
- Disseny d'un sistema de gestió i control digitalitzat dels balanços energètics i econòmics dins cada CER.
- Redacció de Plans d’Implantació per a cada cooperativa.
- Divulgació dels Plans d’Implantació entre la base social de les cooperatives, entre els agents vinculats a l’Economia Social i Solidària dels sectors agroalimentaris i energètic, i a la ciutadania en general.
Entitats finançadores
Promou i finança aquest projecte la Generalitat de Catalunya – Departament d’Empresa i Treball.
