El projecte pretén dissenyar, implementar i avaluar l’impacte de la metodologia de diagnòstic per la suficiència energètica, tèrmica i elèctrica en cooperatives a partir de recursos propis. Amb aquesta metodologia es pretén facilitar la visualització de mapes de recursos (harvest maps) i la implementació de mesures i projectes per a la descarbonització dels processos.
El projecte té una durada d’un any i finalitza el juny de 2024.
Objectius
Els objectius específics del projecte són:
- Co-creació de metodologia d’anàlisi i sistematització de serveis d'autodiagnosi en sostenibilitat ambiental i econòmica i col·laboració amb la comunitat.
- Auditories a agroindústries i testeig de la metodologia per tal de identificar accions de millora i millorar les infraestructures.
- Creació d’un mapa de recursos que faciliti l’accés a la informació i la Intercooperació per solucions d’aprofitament de residus/recursos.
- Definició de models de negoci i pla d'explotació per aquesta nova línia de treball, consolidant el compromís de les cooperatives i el territori.
Cooperatives participants
Cooperativa la Granadella i Cooperativa Agrícola del Camp Santa Bàrbara.
Socis del projecte
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya coordina aquest projecte. Les cooperatives agrícoles de La Granadella i Camp Santa Bàrbara estan acompanyades per BATEC, pol cooperatiu per la transició energètica, representada en aquest projecte per Aiguasol Consulting i l'Associació Serveis Bàsics Autònoms - SEBA.
Resultats esperats
- Increment de l’activitat econòmica del sector agroindustrial: a través de la certificació del nivell de circularitat i la descarbonització dels processos agroindustrials.
- Foment de nous models de negoci circulars.
- Reducció del malbaratament de residus/subproductes i valoració energètica i econòmica dels mateixos.
- Increment de la resiliència econòmica del sector i l’eficiència i autonomia energètica.
- Foment del consum responsable mitjançant l’estudi d’opcions de consum compartit d’energia autogenerada (Comunitats energètiques rurals).
- Formació i assessorament en els vectors mediambientals i petjada de carboni dels processos al sector agroindustrial i la seva visibilització.
- Conscienciació per al consum responsable.
- Reducció de la petjada de carboni del sector agroindustrial a Catalunya.
Entitats finançadores
Aquest projecte està finançat pel Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya.