Carregant web FCAC

Modernisme en plena Ruta del Císter

22/03/2019
Modernisme en plena Ruta del Císter
Modernisme en plena Ruta del Císter © Agrícola de Barberà

Els cellers elaboradors de vins i caves han estat tradicionalment lligats a la comarca de la Conca de Barberà. Després de patir els efectes de la fil·loxera, a finals del segle XIX, van sorgir les primeres cooperatives agrícoles a la zona, algunes d’elles situades en edificacions de gran valor dins del patrimoni arquitectònic català: les Catedrals del Vi.

A la Conca de Barberà existeixen 6 cellers modernistes declarats Bé Cultural d’Interès Nacional. Avui parlem d’un d’ells: el celler “de dalt” de l’Agrícola de Barberà, que està a punt de complir cent anys d’història. L’entitat actual, fruit de la fusió de les dues cooperatives de la població abans de la guerra civil, és anterior i enguany compleix 125 anys d’història.

El trobarem a Barberà de la Conca, dins la Ruta del Císter, a mig camí entre el Monestir de Poblet i el de Santes Creus. El celler, obra de Cèsar Martinell, es va construir entre 1920 i 1921 i incorpora les quatre novetats tècniques característiques d’aquest arquitecte modernista: l’estructura de les naus basada en els arcs parabòlics de maó, la situació de les finestres per a la ventilació de les naus, els cups subterranis cilíndrics i separats per cambres aïllants ventilades, i la composició i textures de les façanes.

La visita al celler es pot acompanyar d’un tast de vins. I si es disposa de temps, val la pena combinar-la amb un recorregut pel Castell de Barberà.

La cooperativa disposa d’una agrobotiga molt interessant, ubicada dins del celler i integrada amb la pedra original de Martinell. Hi trobareu un vi i cava excel·lents, i també altres productes de la zona.

Passeu, admireu... i degusteu!

Visites guiada al Celler amb tast
Dissabtes i diumenges a les 11h
Cal reservar al telèfon 977 87 12 47 (Oficina de Turisme de la Conca de Barberà)

Altres notícies
03.06.2024

Què és un vi blanc de negres?

03/06/2024

Moltes persones pensen que el color del vi depèn de la varietat de raïm amb què s’elabora, però no és així. Si agafem raïms de diferents...

03.06.2024

20 propostes al nou Govern català

06/2024

Les setmanes prèvies a les Eleccions al Parlament de Catalunya del 12 de maig, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) va...

03.06.2024

Un nou impuls a les cooperatives

06/2024

Des de fa més de 20 anys, la intercooperació és un dels principals eixos de treball de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya. Una...

03.06.2024

Fer cava en temps de sequera

06/2024

La sequera persistent que patim a Catalunya, i en particular a la regió del Cava, ha plantejat desafiaments significatius per al sector...

03.06.2024

Benestar animal en el transport

06/2024

La Comissió Europea ha publicat recentment una revisió de la normativa sobre el benestar dels animals durant el transport. La Federació de...

03.06.2024

Un any del tancament del Canal d'Urgell per la sequera

06/2024

El 25 d’abril es va complir un any dels tancament del Canal d’Urgell a causa de la sequera, una situació esdevinguda per primera vegada en 161...

03.06.2024

Ajuts a cooperatives i productors d’oli

06/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha valorat positivament la publicació dels ajuts del Departament d’Acció Climàtica,...

03.06.2024

"Catalunya lidera el nombre de cooperatives a l'Estat amb un model propi reconegut internacionalment"

06/2024

Casat amb una aranesa i pare de dues noies. Enamorat de les tres, de la muntanya, l’handbol i l’associacionisme. Arquitecte Tècnic...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya