Carregant web FCAC

Cuina de proximitat amb... Anna Continente

Pastís mousse de paraguaians

www.retallsdecuina.cat

06/08/2019
Pastís mousse de paraguaians
Pastís mousse de paraguaians © Anna Continente
Oli d'oliva verge extra L'Or de Ponent
Oli d'oliva verge extra L'Or de Ponent © Anna Continente
Agrobotiga
Agrobotiga © Anna Continente
Agrobotiga
Agrobotiga © Anna Continente

Em fa molta il·lusió tornar a col·laborar amb la revista AGROactivitat de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i, arran d’això, haver visitat la l’Agrobotiga de Fruits de Ponent a Alcarràs.

El dia de la visita a l’agrobotiga coincidia amb una activitat organitzada per l’ajuntament del municipi i en la qual participava la cooperativa: Alcarràs en Fruit. Els assistents vam visitar uns camps de fruiters acompanyats dels tècnics de Fruits de Ponent, que ens van ensenyar a triar les peces de l’arbre que estaven en el punt òptim de maduració i ens les vam poder emportar a casa.

Activitats com aquesta donen a conèixer al consumidor la qualitat que es produeix a les nostres cooperatives. Productes de proximitat, collits en el moment més adequat i cultivats amb sistemes de producció que certifiquen la seva traçabilitat i que ofereixen garanties sanitàries. Tot això dóna un valor afegit al producte que cal fer arribar al consumidor final, especialment avui en dia que cada vegada ens preocupem més per la qualitat i la sostenibilitat del que mengem.

Això és el què vol transmetre Fruits de Ponent a través de les seves agrobotigues, comercialitzant fruita fresca de pinyol i de llavor en el seu punt òptim de maduració, perquè els consumidors puguem gaudir de tot el seu sabor. També elaboren sucs de fruites, a partir d’ara, amb el sistema cold press o de pressió en fred, un procediment per extreure el sucs de fruites i verdures que minimitza l’oxidació i preserva millor els nutrients dels sucs. I no podem oblidar les conserves de préssec en almívar.

L’agrobotiga, a més, té tota una selecció de productes per poder fer la compra de la setmana: hortalisses de Lleida, carn, làctics, pa, pastes, llegums, conserves... prioritzant els productes provinents d’altres cooperatives i dels petits productors de la zona.

Destaca a la botiga el Racó Cooperatiu, amb una acurada selecció de productes de qualitat de cooperatives catalanes. Un dels productes més destacats és l’oli d’oliva verge extra Or de Ponent, que s’elabora al Molí d’Alcanó, ara pertanyent al Grup Fruits de Ponent. Un oli afruitat, dens i amb cos, que enguany ha rebut un nou segell de qualitat, el de Producció Integrada.

No hem marxat de l’agrobotiga sense fer una ullada a la seva selecció de vins i caves -de diferents DO catalanes-, licors i cerveses artesanes. Tot plegat un recorregut per la gastronomia del nostre país a través dels productes que s’elaboren i una bona manera d’omplir el cabàs amb productes de qualitat i proximitat.

Pastís mousse de paraguaians

És una recepta molt fàcil de fer, que no necessita forn -cosa que s’agraeix molt en aquesta època de l’any- i que la podeu adaptar al vostre gust. Jo he fet servir paraguaians per a la mousse i nectarines, albercocs i cireres per la decoració del pastís, però també podeu fer servir préssecs o prunes i combinar-ho com més us agradi.

L’ideal és fer el pastís d’un dia per a l’altre perquè agafi consistència i decorar-lo amb fruita fresca abans de començar a preparar el dinar. He afegit molt poc sucre a la recepta per intentar respectar la dolçor natural de la fruita, però si us agraden les postres ben dolces, poseu-hi una mica més de sucre.

Ingredients

  • 300 grams de paraguaians pelats prèviament i tallats a trossos
  • 250 ml de iogurt grec
  • 200 ml de nata per muntar
  • 4 cullerades de sucre blanc
  • 60 ml de llet desnatada
  • 4 fulles de gelatina
  • 120 grams de galetes integrals
  • 20 grams de coco ratllat
  • 60 grams de mantega

Primer esmicolem les galetes amb l’ajuda d’un corró o d’un processador d’aliments. Després les posem en un bol i les mesclem amb el coco ratllat i la mantega -que abans haurem fos al microones- fins aconseguir una barreja amb una textura sorrenca. Aboquem la mescla sobre la base del motlle per fer pastissos –us recomano un de 20 cm de diàmetre- i l’estenem bé per intentar que tingui el mateix gruix arreu; després la premem amb l’ajuda d’un got de base ample perquè ens quedi una base ben compacta. Posem el motlle a la nevera mentre preparem la mousse.

Posem a hidratar les fulles de gelatina amb aigua freda un mínim de 15 minuts. Muntem la nata amb el sucre i la reservem a la nevera fins que l’anem a fer servir. En un bol ample posem els trossos de paraguaians i els triturem amb una batedora de mà fins aconseguir la consistència d’un puré ben fi. Afegim el iogurt grec i mesclem. Escorrem la gelatina i la posem en un bol amb la llet, que escalfarem al microones mig minut. Remenem bé per comprovar que la gelatina s’hagi desfet i per refredar-la abans d’abocar-la al bol amb la fruita triturada i el iogurt grec. Barregem bé tots els ingredients abans d’afegir la nata muntada, que mesclarem amb suavitat perquè no perdi massa volum. Aboquem la mousse dins del motlle, amb compte, i ho posem a la nevera fins que qualli. L’últim pas serà decorar el pastís amb trossos de fruita fresca i deixar-lo a la nevera fins al moment de servir-lo a taula.

RETALLS DE CUINA

Facebook / Twitter / Instagram @retallsdecuina

AGROBOTIGUES FRUITS DE PONENT

Ctra. de Valmanya, Km 1 – ALCARRÀS
Carretera 2 – ALCANÓ

Altres notícies
06.06.2023

40 anys de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya

06/2023

El 9 de març de 1983, amb l’aprovació de la Llei de cooperatives de Catalunya, la Federació es va convertir en una entitat a l’empara de la...

06.06.2023

Parlem de cooperativisme amb Roger Torrent

06/2023

El consell rector de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya també s’ha reunit amb el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent,...

06.06.2023

Parlem de sequera amb Teresa Jordà

06/2023

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha reclamat al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural suport per al camp...

05.06.2023

La fauna o la vida

06/2023

La presència de fauna salvatge a l’agricultura és un problema comú que afecta moltes zones de Catalunya, així com de la resta de l’Estat i...

05.06.2023

Sense aigua, no hi ha aliments

06/2023

Des de fa dos anys, Catalunya es troba immersa en una situació de sequera molt greu. Tot i això, no ha estat fins a l’octubre de 2021 quan s’ha...

05.06.2023

“L’alimentació representa un terç del consum”

06/2023

Francesc Reguant té una dilatada trajectòria vinculada al mon de l’agroalimentació. Com a Director d’Administració i Sistemes d’Informació...

05.06.2023

Bioeconomia i digitalització a les cooperatives

06/2023

La innovació ha de ser un procés continu dins les organitzacions, ja que és una eina per trobar noves vies i fer aflorar oportunitats davant...

05.06.2023

Camins Km0 a l'Alt Camp

06/2023

Des de l’Alt Camp es proposen visites i experiències turístiques amb productes de proximitat i en un entorn de paisatge mediterrani, agrícola i...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya