Carregant web FCAC

Cuina de proximitat amb... Montse Femcuinetes

Sopa de mongetes del ganxet amb rossinyols i cansalada

http://femcuinetes.cat

15/11/2019

És temps de llegums i ha estat un plaer per a mi visitar una de les cooperatives catalanes on es comercialitza, entre molts d’altres productes, la mongeta del ganxet. La Phaseolus vulgaris L. és un cultiu originari del continent americà i, en concret, s’han trobat restes de llavors amb una antiguitat de 10.000 i 6.000 anys a dues zones: els Andes (Perú, Xile, Equador i Argentina) i Mesomèrica (Mèxic, Amèrica Central i sud-est d’Estats Units), respectivament.

No va ser fins el segle XVI que arribaren a la Península Ibèrica les primeres varietats de mongeta comuna, anomenades “habas blancas”, per la semblança amb les llavors d’una altra lleguminosa: la fava (Vicia faba), nom que encara es conserva en alguns llocs.

L’alt contingut en proteïnes, vitamines i minerals -entre d’altres components beneficiosos, fins i tot davant de malalties cardiovasculars- converteix la mongeta en el principal llegum per al consum humà.

La mongeta del ganxet és una varietat típica de la zona del Vallès, el Maresme i algun indret de la Selva. Podria haver arribat a Catalunya cap el segle XVIII i apareix citada per primera vegada cap al segle XIX, sota el nom de “filaire”, en un escrit a Castellar del Vallès.

Es comercialitza a la cooperativa Agrària del Vallès, amb Denominació d’Origen Protegida (DOP). Té forma aplanada, similar a la d'un ronyó, amb un ganxet a un dels extrems que n'és el tret característic i que li dóna el nom.

De pell pràcticament inapreciable al paladar i molt cremoses, les del ganxet han estat considerades, per destacats gastrònoms, com les millors mongetes del món. Es venen seques, en sacs de tela de mig i d’un quilo per al consumidor final i en formats molt més grans per a la restauració. També la podem trobar ja cuita i envasada, elaborada de manera natural, als obradors propis de la cooperativa.

*RECEPTA*

Ingredients

  • 1 ceba de Figueres
  • 250 grs de rossinyols
  • 150 grs de cansalada
  • 450 grs de mongetes del ganxet cuites
  • Aigua de la cocció de les mongetes
  • All i julivert
  • Oli d’oliva verge extra i sal

Preparació

Bullir les mongetes del ganxet.

Poseu les mongetes en remull en aigua mineral durant unes 8 hores.

Esbandiu-les, poseu-les en una olla amb aigua freda mineral i quan comencin a bullir, baixeu el foc al mínim, escumeu, tapeu-les i les aneu vigilant perquè no es quedin sense aigua.

Passada una hora i mitja aproximadament ja seran cuites. Afegiu la sal, les tasteu i les deixeu refredar a la mateixa olla.

Talleu la ceba molt fineta i sofregiu-la en una olla amb una mica d’oli d’oliva.

Talleu la cansalada a dauets i afegiu-la a la ceba.

Netegeu els rossinyols i els talleu a trossos, afegiu-los al sofregit i que cogui tot junt durant uns 7 o 8 minuts.

Piqueu un parell d’alls i una mica de julivert i incorporeu-ho a la olla, espereu que l’all desenvolupi una mica l’aroma i immediatament poseu-hi les mongetes.

Cobriu amb una mica d’aigua de bullir les mongetes i porteu a ebullició a foc molt baix. Penseu que aquestes mongetes son molt suaus i no volen ser estofades massa estona, sempre és millor afegir-les el més tard possible.

Tasteu de sal i serviu.
 

MONTSE FEMCUINETES

https://robabruta.blogspot.com/ | http://femcuinetes.cat/
Instagram @montse_femcuinetes
Twitter @femcuinetes

AGROBOTIGUES AGRÀRIA DEL VALLÈS

Camí Antic de Vic, s/n | Llerona
C. Cuba, 9 | Sabadell
La Cruïlla | Vilanova del Vallès

Altres notícies
01.07.2025

La jornada gastronòmica de les cooperatives agràries i Caprabo serveix territori al plat

01/07/2025

Xef Caprabo ha acollit la jornada gastronòmica, organitzada per la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i Caprabo, on les...

26.06.2025

Manu Chao al Celler Empordàlia

26/06/2025

Un any més, el festival Sons del Món proposa gaudir de la música i el vi en una oferta cultural ideal per l’estiu. El celler Empordàlia...

25.06.2025

Melodeep Festival torna a la Vinícola de Nulles

25/06/2025

El municipi de Nulles (Alt Camp) es prepara per acollir la segona edició del Melodeep Festival, una cita musical única que combina la millor...

19.06.2025

Nou motius per brindar amb vins cooperatius

19/06/2025

Els Premis Vinari s’han posicionat com l’esdeveniment de referència que premia els millors vins elaborats pels cellers catalans. Amb més de 900...

18.06.2025

Domenio torna a brillar als Decanter World Wine Awards

18/06/2025

Els vins i caves de Domenio, marca de la cooperativa Cellers Domenys, han tornat a ser reconeguts a nivell internacional amb nou medalles als...

17.06.2025

La VIII Fira Caprabo de Productes de Proximitat del Camp de Tarragona amb gust cooperatiu

17/06/2025

Caprabo ha celebrat la VIII Fira Caprabo de Productes de Proximitat del Camp de Tarragona, al supermercat d’Altafulla, amb una assistència de...

11.06.2025

Compareixença al Parlament per la simplificació administrativa

06/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya va comparèixer, el 18 de març, al Parlament de Catalunya i per reclamar urgència en la...

11.06.2025

El jovent de les cooperatives agràries

06/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya reafirma el compromís amb el present i el futur del cooperativisme agrari català apostant per...

Som socis de
Amb el suport de
Adherits a
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya