Carregant web FCAC

Cuina de proximitat amb... Montse Femcuinetes

Sopa de mongetes del ganxet amb rossinyols i cansalada

http://femcuinetes.cat

15/11/2019

És temps de llegums i ha estat un plaer per a mi visitar una de les cooperatives catalanes on es comercialitza, entre molts d’altres productes, la mongeta del ganxet. La Phaseolus vulgaris L. és un cultiu originari del continent americà i, en concret, s’han trobat restes de llavors amb una antiguitat de 10.000 i 6.000 anys a dues zones: els Andes (Perú, Xile, Equador i Argentina) i Mesomèrica (Mèxic, Amèrica Central i sud-est d’Estats Units), respectivament.

No va ser fins el segle XVI que arribaren a la Península Ibèrica les primeres varietats de mongeta comuna, anomenades “habas blancas”, per la semblança amb les llavors d’una altra lleguminosa: la fava (Vicia faba), nom que encara es conserva en alguns llocs.

L’alt contingut en proteïnes, vitamines i minerals -entre d’altres components beneficiosos, fins i tot davant de malalties cardiovasculars- converteix la mongeta en el principal llegum per al consum humà.

La mongeta del ganxet és una varietat típica de la zona del Vallès, el Maresme i algun indret de la Selva. Podria haver arribat a Catalunya cap el segle XVIII i apareix citada per primera vegada cap al segle XIX, sota el nom de “filaire”, en un escrit a Castellar del Vallès.

Es comercialitza a la cooperativa Agrària del Vallès, amb Denominació d’Origen Protegida (DOP). Té forma aplanada, similar a la d'un ronyó, amb un ganxet a un dels extrems que n'és el tret característic i que li dóna el nom.

De pell pràcticament inapreciable al paladar i molt cremoses, les del ganxet han estat considerades, per destacats gastrònoms, com les millors mongetes del món. Es venen seques, en sacs de tela de mig i d’un quilo per al consumidor final i en formats molt més grans per a la restauració. També la podem trobar ja cuita i envasada, elaborada de manera natural, als obradors propis de la cooperativa.

*RECEPTA*

Ingredients

  • 1 ceba de Figueres
  • 250 grs de rossinyols
  • 150 grs de cansalada
  • 450 grs de mongetes del ganxet cuites
  • Aigua de la cocció de les mongetes
  • All i julivert
  • Oli d’oliva verge extra i sal

Preparació

Bullir les mongetes del ganxet.

Poseu les mongetes en remull en aigua mineral durant unes 8 hores.

Esbandiu-les, poseu-les en una olla amb aigua freda mineral i quan comencin a bullir, baixeu el foc al mínim, escumeu, tapeu-les i les aneu vigilant perquè no es quedin sense aigua.

Passada una hora i mitja aproximadament ja seran cuites. Afegiu la sal, les tasteu i les deixeu refredar a la mateixa olla.

Talleu la ceba molt fineta i sofregiu-la en una olla amb una mica d’oli d’oliva.

Talleu la cansalada a dauets i afegiu-la a la ceba.

Netegeu els rossinyols i els talleu a trossos, afegiu-los al sofregit i que cogui tot junt durant uns 7 o 8 minuts.

Piqueu un parell d’alls i una mica de julivert i incorporeu-ho a la olla, espereu que l’all desenvolupi una mica l’aroma i immediatament poseu-hi les mongetes.

Cobriu amb una mica d’aigua de bullir les mongetes i porteu a ebullició a foc molt baix. Penseu que aquestes mongetes son molt suaus i no volen ser estofades massa estona, sempre és millor afegir-les el més tard possible.

Tasteu de sal i serviu.
 

MONTSE FEMCUINETES

https://robabruta.blogspot.com/ | http://femcuinetes.cat/
Instagram @montse_femcuinetes
Twitter @femcuinetes

AGROBOTIGUES AGRÀRIA DEL VALLÈS

Camí Antic de Vic, s/n | Llerona
C. Cuba, 9 | Sabadell
La Cruïlla | Vilanova del Vallès

Altres notícies
18.03.2025

125 anys de cooperativisme al Maresme i la Selva, i 25è aniversari de Conca de la Tordera

18/03/2025

La cooperativa Conca de la Tordera commemora, dijous 20 de març, els 125 anys de l’existència de cooperativisme a les comarques del Maresme i la...

17.03.2025

Les seccions de crèdit avui

03/2025

A Catalunya, hi ha 55 cooperatives agràries amb secció de crèdit que presten els seus serveis a 72 poblacions i tenen un paper clau per combatre...

17.03.2025

Campanya amb poca producció i davallada de preu a l'oli d'oliva

03/2025

Després de successives caigudes del preu en origen des del mes de novembre, en l’inici d’aquest 2025 hem observat un canvi de tendència en les...

17.03.2025

L'impacte del reglament de benestar animal

03/2025

El Reial decret de benestar animal aprovat al 2023 establia un període de dos anys per a l’adaptació de les granges de porcí i, per tant, hauria...

17.03.2025

La climatologia malmet la collita de cítrics

03/2025

La campanya de cítrics a les Terres de l'Ebre ha estat marcada per una suma d’adversitats climàtiques que han afectat significativament la...

17.03.2025

Mesures de suport per la sequera i la DANA

03/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha participat a la Taula Agrària en què s’ha concretat un nou paquet de mesures per fer...

14.03.2025

"Les cooperatives són un actiu clau en el desenvolupament local del país"

03/2025

Llicenciat en Dret per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), va començar la trajectòria laboral al Bages i, de 2004 i a 2007, quan va tenir...

14.03.2025

Formació, factor clau per a l'èxit empresarial

03/2025

Les cooperatives agràries són entitats estratègiques per al desenvolupament econòmic i social del sector primari. La seva competitivitat i...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya