És temps de llegums i ha estat un plaer per a mi visitar una de les cooperatives catalanes on es comercialitza, entre molts d’altres productes, la mongeta del ganxet. La Phaseolus vulgaris L. és un cultiu originari del continent americà i, en concret, s’han trobat restes de llavors amb una antiguitat de 10.000 i 6.000 anys a dues zones: els Andes (Perú, Xile, Equador i Argentina) i Mesomèrica (Mèxic, Amèrica Central i sud-est d’Estats Units), respectivament.
No va ser fins el segle XVI que arribaren a la Península Ibèrica les primeres varietats de mongeta comuna, anomenades “habas blancas”, per la semblança amb les llavors d’una altra lleguminosa: la fava (Vicia faba), nom que encara es conserva en alguns llocs.
L’alt contingut en proteïnes, vitamines i minerals -entre d’altres components beneficiosos, fins i tot davant de malalties cardiovasculars- converteix la mongeta en el principal llegum per al consum humà.
La mongeta del ganxet és una varietat típica de la zona del Vallès, el Maresme i algun indret de la Selva. Podria haver arribat a Catalunya cap el segle XVIII i apareix citada per primera vegada cap al segle XIX, sota el nom de “filaire”, en un escrit a Castellar del Vallès.
Es comercialitza a la cooperativa Agrària del Vallès, amb Denominació d’Origen Protegida (DOP). Té forma aplanada, similar a la d'un ronyó, amb un ganxet a un dels extrems que n'és el tret característic i que li dóna el nom.
De pell pràcticament inapreciable al paladar i molt cremoses, les del ganxet han estat considerades, per destacats gastrònoms, com les millors mongetes del món. Es venen seques, en sacs de tela de mig i d’un quilo per al consumidor final i en formats molt més grans per a la restauració. També la podem trobar ja cuita i envasada, elaborada de manera natural, als obradors propis de la cooperativa.
Ingredients
Preparació
Bullir les mongetes del ganxet.
Poseu les mongetes en remull en aigua mineral durant unes 8 hores.
Esbandiu-les, poseu-les en una olla amb aigua freda mineral i quan comencin a bullir, baixeu el foc al mínim, escumeu, tapeu-les i les aneu vigilant perquè no es quedin sense aigua.
Passada una hora i mitja aproximadament ja seran cuites. Afegiu la sal, les tasteu i les deixeu refredar a la mateixa olla.
Talleu la ceba molt fineta i sofregiu-la en una olla amb una mica d’oli d’oliva.
Talleu la cansalada a dauets i afegiu-la a la ceba.
Netegeu els rossinyols i els talleu a trossos, afegiu-los al sofregit i que cogui tot junt durant uns 7 o 8 minuts.
Piqueu un parell d’alls i una mica de julivert i incorporeu-ho a la olla, espereu que l’all desenvolupi una mica l’aroma i immediatament poseu-hi les mongetes.
Cobriu amb una mica d’aigua de bullir les mongetes i porteu a ebullició a foc molt baix. Penseu que aquestes mongetes son molt suaus i no volen ser estofades massa estona, sempre és millor afegir-les el més tard possible.
Tasteu de sal i serviu.
MONTSE FEMCUINETES
https://robabruta.blogspot.com/ | http://femcuinetes.cat/
Instagram @montse_femcuinetes
Twitter @femcuinetes
AGROBOTIGUES AGRÀRIA DEL VALLÈS
Camí Antic de Vic, s/n | Llerona
C. Cuba, 9 | Sabadell
La Cruïlla | Vilanova del Vallès
Nova recepta fàcil i senzilla. Conquista el teu paladar i els teus convidats amb aquesta mousse de paraguaià. Comencem? Ingredients per a 4...
Tens un dinar amb els amics o la família i no saps que portar? Et proposem aquest pastís de nectarina i segur que triomfaràs....
La 12a edició dels Premis Vinari dels vins catalans ja té medaller per als vins joves. Un any més, trobem vins de cellers cooperatius a la llista...
Moltes persones pensen que el color del vi depèn de la varietat de raïm amb què s’elabora, però no és així. Si agafem raïms de diferents...
Les setmanes prèvies a les Eleccions al Parlament de Catalunya del 12 de maig, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) va...
Des de fa més de 20 anys, la intercooperació és un dels principals eixos de treball de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya. Una...
La sequera persistent que patim a Catalunya, i en particular a la regió del Cava, ha plantejat desafiaments significatius per al sector...
La Comissió Europea ha publicat recentment una revisió de la normativa sobre el benestar dels animals durant el transport. La Federació de...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h