Carregant web FCAC

REPORTATGE

125 anys de la Cooperativa de Barberà

15/11/2019

La Cooperativa Agrícola de Barberà de la Conca dóna continuïtat a les dues entitats que hi havia a la població abans de la Guerra Civil: la Societat Agrícola i el Sindicat Agrícola, que es van fusionar l’any 1934. Des de l’acabament de la Guerra Civil, ambdues entitats continuen unificades i funcionen com una única cooperativa.

De la Societat Agrícola va heretar l’honor de ser el primer celler cooperatiu de Catalunya, fundat al 1894. Del Sindicat va rebre el magnífic celler modernista, obra de l’arquitecte gaudinià Cèsar Martinell.

L’activitat principal és l’elaboració i venda de vi i cava procedent de la collita dels associats.

La cooperativa de Barberà forma part de la cooperativa de segon grau Cevipe i és una de les cooperatives fundadores de Castell d’Or, grup integrat per nou cooperatives de la Conca de Barberà, Alt Camp i Alt i Baix Penedès que agrupen esforços per poder oferir al mercat vins, caves i olis de qualitat diferenciada. També té acords de col·laboració específics amb altres cooperatives de la zona.

Ofereix als socis els serveis d’assessorament agrari  -que inclou la confecció de plans de reestructuració de la vinya, sol·licituds de la DUN i quaderns de camp, entre d’altres- i la venda de subministraments a través d’Agrocevipe.

Homenatge als fundadors

L’assoliment d’una fita tan rellevant com és el 125è aniversari ha portat aquest celler cooperatiu a retre homenatge als socis fundadors i als socis de més edat de la cooperativa amb la inauguració d’un monòlit commemoratiu.

No en va, l’empenta d’aquests homes i dones els va portar a construir el primer celler per a l’elaboració de vi en comú i també va ser una de les primeres cooperatives de Catalunya a aprovar els estatuts socials.

Durant l’any s’han dut a terme altres actes festius, en algunes ocasions vinculats a celebracions locals com la Festa del Roser o la Festa del Trepat. Menció especial mereix la inauguració de l’obra “Oda al Passat” de l’artista Enric Adserà, que ha quedat instal·lada permanentment al celler de la cooperativa.

A més, es va fer una edició especial del vi escumós “Cabanal 125”, elaborat amb raïm de les cinc varietats que s’han veremat des de la constitució de la cooperativa, i un concert de Maria Jacobs damunt les tines del Celler Modernista que va culminar amb un maridatge de vins del celler amb tapes de restauradors locals.

Celler Modernista

El celler cooperatiu de Barberà està declarat Bé Cultural d’Interès Nacional en la categoria de Monument Històric.

De la façana principal, destaca la torre del dipòsit d’aigua que, per la seva estructura similar al campanar barroc del municipi, converteix aquest edifici industrial en una construcció arquitectònica que enllaça amb el paisatge i la topografia naturals de la zona.

En l’actualitat, en aquest espai emblemàtic s’hi troba l’agrobotiga del celler, on es poden comprar vins i caves Castell de la Comanda, Cabanal i de la resta de marques del grup Castell d’Or i Cevipe, així com els vins del Viver de Celleristes de la Conca de Barberà. A més, hi ha un ventall ampli de productes de proximitat com oli d’oliva, mel, formatge o melmelades, preferentment produïts per altres cooperatives agràries i empreses del territori.

Celler de Viveristes Vitivinícoles

La Cooperativa Agrícola de Barberà de la Conca té cedida una part de les seves instal·lacions, als afores del municipi, per donar acollida a un viver de petits elaboradors de la zona amb l’objectiu que puguin elaborar el seu propi vi, fins que tinguin capacitat per treballar per compte propi. La cooperativa forma part del Consell d’Administració d’aquest Viver de Celleristes.

Enoturisme

A nivell de turisme, s’ofereixen diverses opcions per al visitant: des de la visita clàssica amb tast de vins a una visita combinada amb el Castell Templer de Barberà de la Conca o els packs més complets amb recorregut per la vinya i el celler, tast de vins i dinar a un restaurant de la població.

La Cooperativa de Barberà també forma part de la recentment creada Ruta del Trepat, i es tracta d’un dels espais inclosos en la Ruta del Císter.

LES XIFRES

115 socis
1,7 M Kg. raïm
1,3 M litres vi
Sòcia de Cevipe i Castell d’Or

Altres notícies
05.04.2023

Empordàlia guardonat als Premis Vinari

05/04/2023

El passat 31 de març es van lliurar els Premis Vinari als projectes, activitats i experiències que destaquen en el panorama actual del turisme del...

30.03.2023

Covides presenta el primer cava 'Duc de Foix' Brut Nature Gran Reserva

30/03/2023

El director comercial de Covides, Christophe Marquet, i la comunicadora de vins i caves, Meritxell Falgueras, han presentat el primer cava 'Duc de...

29.03.2023

Uns 200 cooperativistes celebren l’aposta per la intercooperació

03/2023

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural han commemorat el 20è...

29.03.2023

La verema en verd: oportunitat front la sequera?

03/2023

La collita en verd és una mesura de regulació de mercat. Es tracta d’un instrument de gestió de riscos quan es detecta un desequilibri i,...

29.03.2023

La pitjor campanya d'oli en quinze anys

03/2023

Ens trobem davant de la pitjor collita d’oli d’oliva a Catalunya en molts anys. Des de 2005, les campanyes mai havien estat inferiors a les...

29.03.2023

Bioseguretat a les granges

03/2023

La bioseguretat a les granges és una peça clau per controlar la transmissió de malalties en el bestiar. Per aquest motiu, caldria augmentar les...

29.03.2023

Plataforma informàtica de les seccions de crèdit per millorar els serveis des de la intercooperació

03/2023

L’any 2013 es van començar a integrar les primeres cooperatives a CoopCredit, aplicació exclusiva per a la gestió telemàtica de les seccions de...

29.03.2023

Del Camp a la Taula

03/2023

La Comissió Europea va publicar l’estratègia “Del Camp a la Taula”, com a part del Pacte Verd Europeu, per accelerar la transició cap a un...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya