La Cooperativa Agrícola de Barberà de la Conca dóna continuïtat a les dues entitats que hi havia a la població abans de la Guerra Civil: la Societat Agrícola i el Sindicat Agrícola, que es van fusionar l’any 1934. Des de l’acabament de la Guerra Civil, ambdues entitats continuen unificades i funcionen com una única cooperativa.
De la Societat Agrícola va heretar l’honor de ser el primer celler cooperatiu de Catalunya, fundat al 1894. Del Sindicat va rebre el magnífic celler modernista, obra de l’arquitecte gaudinià Cèsar Martinell.
L’activitat principal és l’elaboració i venda de vi i cava procedent de la collita dels associats.
La cooperativa de Barberà forma part de la cooperativa de segon grau Cevipe i és una de les cooperatives fundadores de Castell d’Or, grup integrat per nou cooperatives de la Conca de Barberà, Alt Camp i Alt i Baix Penedès que agrupen esforços per poder oferir al mercat vins, caves i olis de qualitat diferenciada. També té acords de col·laboració específics amb altres cooperatives de la zona.
Ofereix als socis els serveis d’assessorament agrari -que inclou la confecció de plans de reestructuració de la vinya, sol·licituds de la DUN i quaderns de camp, entre d’altres- i la venda de subministraments a través d’Agrocevipe.
Homenatge als fundadors
L’assoliment d’una fita tan rellevant com és el 125è aniversari ha portat aquest celler cooperatiu a retre homenatge als socis fundadors i als socis de més edat de la cooperativa amb la inauguració d’un monòlit commemoratiu.
No en va, l’empenta d’aquests homes i dones els va portar a construir el primer celler per a l’elaboració de vi en comú i també va ser una de les primeres cooperatives de Catalunya a aprovar els estatuts socials.
Durant l’any s’han dut a terme altres actes festius, en algunes ocasions vinculats a celebracions locals com la Festa del Roser o la Festa del Trepat. Menció especial mereix la inauguració de l’obra “Oda al Passat” de l’artista Enric Adserà, que ha quedat instal·lada permanentment al celler de la cooperativa.
A més, es va fer una edició especial del vi escumós “Cabanal 125”, elaborat amb raïm de les cinc varietats que s’han veremat des de la constitució de la cooperativa, i un concert de Maria Jacobs damunt les tines del Celler Modernista que va culminar amb un maridatge de vins del celler amb tapes de restauradors locals.
Celler Modernista
El celler cooperatiu de Barberà està declarat Bé Cultural d’Interès Nacional en la categoria de Monument Històric.
De la façana principal, destaca la torre del dipòsit d’aigua que, per la seva estructura similar al campanar barroc del municipi, converteix aquest edifici industrial en una construcció arquitectònica que enllaça amb el paisatge i la topografia naturals de la zona.
En l’actualitat, en aquest espai emblemàtic s’hi troba l’agrobotiga del celler, on es poden comprar vins i caves Castell de la Comanda, Cabanal i de la resta de marques del grup Castell d’Or i Cevipe, així com els vins del Viver de Celleristes de la Conca de Barberà. A més, hi ha un ventall ampli de productes de proximitat com oli d’oliva, mel, formatge o melmelades, preferentment produïts per altres cooperatives agràries i empreses del territori.
Celler de Viveristes Vitivinícoles
La Cooperativa Agrícola de Barberà de la Conca té cedida una part de les seves instal·lacions, als afores del municipi, per donar acollida a un viver de petits elaboradors de la zona amb l’objectiu que puguin elaborar el seu propi vi, fins que tinguin capacitat per treballar per compte propi. La cooperativa forma part del Consell d’Administració d’aquest Viver de Celleristes.
Enoturisme
A nivell de turisme, s’ofereixen diverses opcions per al visitant: des de la visita clàssica amb tast de vins a una visita combinada amb el Castell Templer de Barberà de la Conca o els packs més complets amb recorregut per la vinya i el celler, tast de vins i dinar a un restaurant de la població.
La Cooperativa de Barberà també forma part de la recentment creada Ruta del Trepat, i es tracta d’un dels espais inclosos en la Ruta del Císter.
LES XIFRES
115 socis
1,7 M Kg. raïm
1,3 M litres vi
Sòcia de Cevipe i Castell d’Or
L’assemblea general de Cellers Domenys ha aprovat per unanimitat un projecte estratègic que transformarà el futur de la cooperativa de primer...
El Celler de Capçanes amplia la seva gamma de vins, amb la nova línia de vins baixos en alcohol amb dues noves incorporacions ideals per a...
A la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ens sentim orgullosos de veure com a totes les convocatòries de reconeixements del món del...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) expressa la seva satisfacció perquè tres molins cooperatius catalans han obtingut els...
La cooperativa Conca de la Tordera commemora, dijous 20 de març, els 125 anys de l’existència de cooperativisme a les comarques del Maresme i la...
A Catalunya, hi ha 55 cooperatives agràries amb secció de crèdit que presten els seus serveis a 72 poblacions i tenen un paper clau per combatre...
Després de successives caigudes del preu en origen des del mes de novembre, en l’inici d’aquest 2025 hem observat un canvi de tendència en les...
El Reial decret de benestar animal aprovat al 2023 establia un període de dos anys per a l’adaptació de les granges de porcí i, per tant, hauria...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h