Carregant web FCAC

6a EDICIÓ PREMIS DOP CATALANES D’OLI

6a Edició dels Premis DOP Catalanes d'Oli

La companyia de supermercats Caprabo, les investigadores Elisa Llurba, Ana Ma Polo, Mónica Cruz i el cuiner Joan Roca són els guardonats d’enguany

25/11/2022

Les cinc denominacions d’origen protegides d’oli d’oliva de Catalunya -Les Garrigues, Siurana, Terra Alta, Baix Ebre-Montsià i Empordà- han lliurat, a Roses, els guardons de la 6a edició dels Premis DOP Catalanes d’Oli en un acte al qual han assistit més d’un centenar de persones i que ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament del municipi. Enguany han estat distingits la companyia de supermercats Caprabo, les doctores i investigadores Elisa Llurba, Ana Ma Polo i Mónica Cruz i el cuiner i gastrònom Joan Roca.

Els Premis DOP Catalanes d’Oli tenen com a objectiu contribuir a la difusió de la cultura de l’oli i, per això, distingeixen professionals, investigadors i institucions que destaquen en aquest àmbit.

La companyia de supermercats Caprabo ha estat reconeguda per la defensa i promoció de l’oli verge extra amb denominació d’origen protegida i dels productes del territori en la seva política d’empresa. La cadena de supermercats treballa el seu compromís amb la producció de proximitat de manera molt diferencial i aposta per difondre la riquesa de la producció agroalimentària de les comarques catalanes, especialment dels seus olis d’oliva verges extra. El guardó ha estat recollit per Fernando Tercero, responsable de Producte de Proximitat de l’empresa.

Les doctores i investigadores Elisa Llurba, Ana Ma Polo i Mónica Cruz, han estat distingides per la tasca d’investigació realitzada en el projecte científic pioner MEDITATE-IVF (Impact of Exercise and Mediterranean diet vs Aspirin on live-birth rate and cardiovascular programming in In Vitro Fertilization) desenvolupat per l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau – l’Institut d’Investigació Biomèdica Sant Pau, l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i la Fundació Puigvert que estudia la relació de la dieta mediterrània i els hàbits de vida saludable amb l’èxit en tractaments de fecundació in vitro, i que compta amb la col·laboració de les cinc Denominacions d’Origen Protegides d’oli de Catalunya.

El cuiner i gastrònom Joan Roca ha rebut el Premi en reconeixement a la seva tasca en la difusió i utilització dels olis d’oliva verge extra i la seva contribució en el món de la cuina i la gastronomia. Actualment dirigeix el seu propi projecte de restaurant, El Celler de Can Roca, juntament amb els seus germans Josep –sommelier– i Jordi –xef de pastisseria. Reconegut com a doctor honoris causa per la Universitat de Girona l’any 2010, destaca la fidelitat als seu orígens i la seva projecció internacional. L’any 2015, va rebre la invitació del World Economic Forum per formar part del seu consell de líders culturals i és, al costat dels seus germans, ambaixador dels Programes de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides; recentment ha estat premiat com a Xef Mentor, a la Gala Michelin 2023 celebrada a Toledo.
En finalitzar l’acte de lliurament de guardons, conduït per en Pep Nogué, gastrònom i director del Culinary Institute of Barcelona, ha tingut lloc l’espectacle musical “Dones de Sal” amb Neus Mar i a continuació els assistents han pogut degustar diferents tastos elaborats amb productes amb denominació d’origen protegida (DOP) i amb indicació geogràfica protegida (IGP) a càrrec del col·lectiu gastronòmic de l’Alt Empordà, La Cuina del Vent.

A Catalunya, hi ha cinc denominacions d’origen d’oli: Les Garrigues, Siurana, Terra Alta, Baix Ebre-Montsià i Empordà. Catalunya té uns olis d'oliva excel·lents, diferents en color, sabor i aroma segons les comarques. La varietat de l'oliva, l'entorn natural, les característiques orogràfiques del territori, el clima, les pràctiques de cultiu i d'extracció són els factors que determinen la personalitat pròpia de cada un d’aquests olis d'oliva verge extra.

Font: Denominacions d'Origen Catalanes d'Oli
Altres notícies
06.09.2023

Festa de la Verema de l'Agrícola de Llorenç del Penedès

06/09/2023

L’Agrícola de Llorenç del Penedès celebrarà la Festa de la Verema 2023 el proper dissabte 30 de setembre a partir de les 18h, i s’allargarà...

22.08.2023

La cooperativa Agrícola de Llorenç rep 5 medalles al concurs International Wine and Spirits Awards

22/08/2023

Els vins i caves de l’Agrícola de Llorenç del Penedés han obtingut nous reconeixements a nivell internacional, afiançant els èxits obtinguts...

31.07.2023

Cellers Domenys presenta Fundació Domenys en el marc dels 50 anys de la mort de Cèsar Martinell

31/07/2023

Cellers Domenys ha presentat avui al seu celler modernista de Rocafort de Queralt la nova Fundació Domenys. La Fundació iniciarà els propers mesos...

28.07.2023

Sega del Blat de Mestral

28/07/2023

Santa Coloma de Queralt ha celebrat la Sega del Blat de Mestral 2023, una jornada que organitza la cooperativa Coperal i que ha servit per fer palesa...

19.07.2023

Les cooperatives Falset Marçà, Agrícola de Cabacés i Vinícola del Priorat impulsaran un macroprojecte conjunt de producció agroalimentària i nous serveis

19/07/2023

Les cooperatives Falset Marçà, Agrícola de Cabacés i Vinícola del Priorat presenten, avui, un ambiciós projecte de cooperació comarcal....

14.07.2023

El president de la Cooperativa de Gandesa, Pere Bové, nou president de la DO Terra Alta

14/07/2023

El soci i president de la Cooperativa de Gandesa, Pere Bové, ha estat elegit com a president de la Denominació d'Origen Terra Alta per als propers...

16.06.2023

Castell d’Or és reconegut amb cinc medalles als prestigiosos premis Decanter

16/06/2023

El grup Castell d’Or, una referència destacada en l’elaboració de caves d’alta qualitat, ha obtingut un reconeixement significatiu...

05.06.2023

Camins Km0 a l'Alt Camp

06/2023

Des de l’Alt Camp es proposen visites i experiències turístiques amb productes de proximitat i en un entorn de paisatge mediterrani, agrícola i...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya