Carregant web FCAC

RETRAT

Lluís Gelis, productor de fesols a la Garrotxa

Soci i membre del consell rector de la SAT la Vall d'en Bas

14/12/2023

“Vaig néixer a una casa de pagès. Els meus pares portaven una granja de porcí, blat i blat de moro. Vaig estudiar electricitat i, més tard, vaig obrir una carnisseria. Quan tenia 23 anys, el meu pare va morir i vaig agafar el relleu del que ell feia. Crec que va ser una decisió encertada, no me’n penedeixo”.

Lluís Gelis és membre de junta de la SAT de la Vall d’en Bas. “El meu pare va ser-ne un dels fundadors junt amb una quinzena de persones. Tinc el seu número de soci, el 13, i crec que la cooperativa ens facilita la compra conjunta i la venda del producte, abarateix costos, dona serveis…”

La seva explotació ha anat evolucionant cap a l’horta. Actualment és productor de fesols i s’ha especialitzat en els llegums cuits: “Arran de la crisi de 2008, la restauració va començar a demanar el llegum cuinat. Aleshores vaig posar en marxa l’obrador i ara estem a botigues i grans superfícies de tot Catalunya. Si no haguéssim fet aquest salt qualitatiu, ens hauríem quedat pel camí perquè, avui dia, de llegum sec se’n ven molt poc”.

Ara, el repte és fer front a un encariment de costos que no es pot repercutir en el preu. “A més, el canvi climàtic està afectant la producció. En el nostre cas, la temperatura límit de floració serien uns 33ºC però, des de fa dos estius, arribem als 40ºC i llavors la flor s’asseca. Estem collint fins a un 60% menys. Per això estic treballant per adaptar llavors al clima nou, però anem a contrarellotge”.

“No ens podem quedar parats. Hi ha molts canvis i tots alhora. Hem d’evolucionar mirant on va el mercat, amb productes naturals i sostenibles”.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
27.02.2024

L'OOVE ecològic 'Baronia de Cabacés' entre els TOP 10 dels Premis Iber Oleum

27/02/2024

L'oli d'oliva verge extra ecològic 'Baronia de Cabacés', de la cooperativa Agrícola de Cabacés, es posiciona entre els TOP 10 de la categoria...

19.02.2024

La Cooperativa de Gandesa rep un 20% més de visitants

19/02/2024

La Cooperativa de Gandesa, setena meravella de Catalunya, va rebre l'any 2023 un 20% més de visitants que l'any 2022 (un 30% més que el 2021) i...

19.02.2024

Celler Capçanes "Millor cooperativa de l'any" segons Tim Atkins

19/02/2024

El Master of Wine i crític internacional de vi Tim Atkins ha estat present a la fira Barcelona Wine Week edició 2024 on ha presentat el seu...

08.02.2024

Castell d'Or rellança la gamma de vins de la seva marca insígnia

08/02/2024

Castell d’Or ha presentat una renovació completa de tota la gamma de vins 'Castell d’Or' durant la Barcelona Wine Week. El grup ha apostat...

24.01.2024

Barcelona Wine Week comptarà amb 16 cellers cooperatius catalans

24/01/2024

El saló de referència del vi de qualitat de l’Estat torna a Barcelona amb més de 850 cellers inscrits i 70 Denominacions d’Origen. Pel que...

28.12.2023

La Cooperativa Agrícola del Prat vol la creació de l’emoji carxofa

28/12/2023

La Cooperativa Agrícola del Prat posa en marxa a partir d’avui una campanya per demanar la creació de l’emoticona de la carxofa als teclats de...

14.12.2023

La FCAC, distingida amb la Creu de Sant Jordi

12/2023

El Govern ha distingit la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya amb la Creu de Sant Jordi. Aquest és un dels màxims reconeixements que...

14.12.2023

Conveni amb Som Energia

12/2023

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i la cooperativa energètica Som Energia han signat un conveni de cooperació històric, que...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya