Carregant web FCAC

RETRAT

Lluís Gelis, productor de fesols a la Garrotxa

Soci i membre del consell rector de la SAT la Vall d'en Bas

14/12/2023

“Vaig néixer a una casa de pagès. Els meus pares portaven una granja de porcí, blat i blat de moro. Vaig estudiar electricitat i, més tard, vaig obrir una carnisseria. Quan tenia 23 anys, el meu pare va morir i vaig agafar el relleu del que ell feia. Crec que va ser una decisió encertada, no me’n penedeixo”.

Lluís Gelis és membre de junta de la SAT de la Vall d’en Bas. “El meu pare va ser-ne un dels fundadors junt amb una quinzena de persones. Tinc el seu número de soci, el 13, i crec que la cooperativa ens facilita la compra conjunta i la venda del producte, abarateix costos, dona serveis…”

La seva explotació ha anat evolucionant cap a l’horta. Actualment és productor de fesols i s’ha especialitzat en els llegums cuits: “Arran de la crisi de 2008, la restauració va començar a demanar el llegum cuinat. Aleshores vaig posar en marxa l’obrador i ara estem a botigues i grans superfícies de tot Catalunya. Si no haguéssim fet aquest salt qualitatiu, ens hauríem quedat pel camí perquè, avui dia, de llegum sec se’n ven molt poc”.

Ara, el repte és fer front a un encariment de costos que no es pot repercutir en el preu. “A més, el canvi climàtic està afectant la producció. En el nostre cas, la temperatura límit de floració serien uns 33ºC però, des de fa dos estius, arribem als 40ºC i llavors la flor s’asseca. Estem collint fins a un 60% menys. Per això estic treballant per adaptar llavors al clima nou, però anem a contrarellotge”.

“No ens podem quedar parats. Hi ha molts canvis i tots alhora. Hem d’evolucionar mirant on va el mercat, amb productes naturals i sostenibles”.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
18.04.2024

Castell d'Or signa un conveni amb l'Associació de Familiars de nens amb Càncer

18/04/2024

Castell d’Or ha signat un conveni de col·laboració amb l’Associació de Familiars i Amics de nens Oncològics de Catalunya (AFANOC). Es tracta...

09.04.2024

Covides presenta el nou vermut 'Duc de Foix'

09/04/2024

Covides ha presentat recentment un nou producte que amplia la seva ja coneguda gamma 'Duc de Foix": el vermut. Per a la seva creació Covides ha...

04.04.2024

Bateria de millores a la Política Agrària Comuna

04/2024

Davant l’anunci del Ministeri d’Agricultura de modificar el Pla Estratègic de la PAC per a 2025, la Federació de Cooperatives Agràries de...

04.04.2024

La FCAC compareix al Parlament

04/2024

El Projecte de modificació de la Llei d’orientació agrària, estableix el règim sancionador per a una incorrecta gestió de les dejeccions...

04.04.2024

La pagesia al Parlament de Catalunya

04/2024

En el marc de la intervenció de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya en el Ple monogràfic de la pagesia al Parlament de Catalunya,...

04.04.2024

Gestió de la sequera

04/2024

Enfront de la sequera que està afectant al país, tant la ramaderia com l'agricultura es troben en una situació delicada que requereix una gestió...

04.04.2024

Pla pioner per prevenir el malbaratament de fruita

04/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha presentat el Pla col·lectiu de prevenció de pèrdues i malbaratament en el sector de la...

04.04.2024

Formació sobre el mercat de cereals

04/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha organitzat un curs sobre eines de gestió del risc i funcionament dels mercats de cereals i...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya