Carregant web FCAC

Centenari del Celler de l’Agrícola i Secció de Crèdit de Llorenç del Penedès

S’inicien els actes commemoratius dels cent anys del Celler, que té uns 110 socis i produeix prop de 1,8M kg raïm

29/01/2020

La Cooperativa Agrícola i Secció de Crèdit de Llorenç del Penedès inicia, aquest divendres dia 31, els actes commemoratius dels cent anys de la construcció del Celler amb la presentació del logotip del Centenari i una conferència sobre l’evolució del cooperativisme agrícola al segle XX a Catalunya i a Llorenç. En el decurs de la celebració, també s’anunciaran els actes festius previstos per als pròxims mesos.

La cooperativa de Llorenç compta, en l’actualitat, amb 110 socis productors –majoritàriament viticultors- i una entrada mitjana propera a 1,8 milions de quilos de raïm blanc i negre.

Bona part de la producció, unes 75.000 ampolles de cava i vi, es comercialitza amb marca pròpia, mentre que la resta es distribueix mitjançant el grup cooperatiu Cevipe, del qual forma part el Celler de Llorenç del Penedès. La cooperativa de Llorenç també està associada a la cooperativa de segon grau Ceolpe per a la comercialització de l’oli d’oliva.

Els seus orígens estan relacionats amb la creació, el 1889, de l’entitat cultural i d’esbarjo El Centre Moral, actualment la societat cultural “El Centre”. El 1914 aquesta entitat va crear el Sindicat Agrícola per als seus socis i quatre anys més tard, el 1918, persones no adherides a aquesta entitat fundaren el “Sindicat Agrícola i Caixa Rural”, més endavant conegut com “La Cooperativa”, i actualment “La Cumprativa”. El Celler actual és fruit de la fusió d’aquests dos sindicats, l’any 1920. Aquell mateix any es va iniciar el disseny del Celler, d’estil modernista, que és obra de l’arquitecte Cèsar Martinell. El celler té un notable valor arquitectònic i és un dels més interessants del Penedès. Uns anys més tard, al 1932, es va instal·lar una màquina de batre i un molí d’oli, en desús des de 1988, per l’adhesió a l’esmentada cooperativa de segon grau Ceolpe.

A més de l’activitat agrària, la cooperativa presta diversos serveis als socis que inclouen des de  secció de crèdit a agrobotiga, magatzem d’adobs i fitosanitaris, assegurances agràries i subministrament de carburants, entre d’altres.
 

Més informació

ACTE    Centenari de la Cooperativa Agrícola de Llorenç del Penedès
DATA    Divendres 31 de gener
HORA   19 h
LLOC    Celler Cooperatiu de Llorenç del Penedès (C. del Sindicat, s/n)

PROGRAMA D’ACTES

Altres notícies
05.09.2025

La sega de l'arròs esdevé festa gràcies a la unió del territori

05/09/2025

La plantada i la sega de l’arròs són moments d’esforç però també de celebració, quan comença i acaba la campanya per a les cooperatives...

02.09.2025

Els productes de cooperatives agràries arribaran a les llars amb el sorteig de 28 cistelles

02/09/2025

Durant el mes de setembre, una dotzena de mitjans de comunicació locals i comarcals sortejaran un total de 28 cistelles amb productes procedents de...

01.09.2025

Doble medalla d'or pels vins Domenio als Premis Sigillum de la DO Conca de Barberà

01/09/2025

Domenio, la marca de vins i caves de la cooperativa Cellers Domenys, ha estat distingida amb dues medalles d’or als Premis Sigillum 2025,...

01.08.2025

Firagost, la Fira Exposició del Camp Català, amb presència cooperativa

01/08/2025

La 69a edició de la Firagost, la Fira Exposició del Camp Català, tornarà els dies 5 i 6 d’agost per convertir Valls en el gran punt de trobada...

30.07.2025

Els caves Ecològic 'Reserva del Soci' i 'Culminant' de l'Agrícola de Llorenç del Penedès, medalla d'or als International Wine&Spirits Awards 2025

30/07/2025

La cooperativa Agrícola de Llorenç ha estat reconeguda amb dues medalles d’or als prestigiosos premis International Wine & Spirits Awards 2025....

17.07.2025

Tebi de préssecs amb iogurt i avellanes

17/07/2025

Aquest plat forma part del menú elaborat pel xef Jordi Àvila a la Jornada Gastronòmica de Productes de Proximitat, organitzada per la...

17.07.2025

Botifarra rostida amb pera, prunes i pinyons

17/07/2025

Aquest plat forma part del menú elaborat pel xef Jordi Àvila a la Jornada Gastronòmica de Productes de Proximitat, organitzada per la...

17.07.2025

Amanida de cogombre i poma, amb mató, fruita seca i herbes aromàtiques

17/07/2025

Aquest plat forma part del menú elaborat pel xef Jordi Àvila a la Jornada Gastronòmica de Productes de Proximitat, organitzada per la...

Som socis de
Amb el suport de
Adherits a
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya