Comunicats de premsa

PLA MARC DEL COOPERATIVISME AGRARI - CONCLUSIONS DE LA FASE DE DIAGNOSI

Cooperatives augmenten la facturació mitjana més que agroindústria

24/10/2014

Els esforços per millorar la productivitat gairebé dupliquen els de l’agroindústria, en els últims dos anys

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha presentat, avui, els resultats de la fase de diagnosi del Pla Marc del Cooperativisme Agrari Català, que posa de manifest el paper estratègic de les cooperatives agràries en el conjunt de l’agroindústria. La presentació s’ha fet a la Llotja de Lleida, en un acte al qual han assistit més de 150 representants de cooperatives. El conseller d’Agricultura, Josep M. Pelegrí, n’ha presidit la cloenda.

La força de les cooperatives vers l’agroindústria

Un dels elements a destacar de la fase de diagnosi general és la comparativa entre l’evolució de les cooperatives vers al conjunt de l’agroindústria. L’evolució de la facturació global des de l’any 2008 fins a 2011 és favorable al sector cooperatiu, i mentre les vendes netes de les cooperatives van augmentar un 0,9%, les de l’agroindústria van caure un 0,5%.

Quant a la facturació mitjana per empresa, ha augmentat un 6,4% a les cooperatives, mentre que ha baixat un 4,9% a l’agroindústria. En concret, en l’àmbit de producció vegetal, la facturació mitjana ha augmentat un 7,4% i se situa en 4,2 milions d’euros per cooperativa; en contrapartida, la facturació mitjana a l’agroindústria ha caigut un 28,5% i baixa fins als 3,3 milions d’euros. Pel que fa a la producció ramadera i de pinsos, la facturació mitjana per cooperativa ha augmentat un 15,6% fins als 25,7 milions d’euros i la facturació mitjana de l’agroindústria només ha crescut un 8,4%, fins als 13 milions.

En aquest sentit, la comparativa segons l’orientació productiva principal també resulta clarament favorable a l’entorn cooperatiu.

En concret, en el sector hortofructícola i de planta viva, la facturació mitjana a les cooperatives és de 8,8 milions d’euros, mentre que en l’agroindústria és de 6,9 milions per empresa. En oli d’oliva i fruita seca, els 2,2 milions d’euros per cooperativa baixen fins a 1,5 milions d’euros en l’agroindústria. Quant a la fabricació de productes de molineria i midons, la facturació mitjana a l’agroindústria és de 6,8 milions d’euros per empresa, mentre que a les cooperatives és de 4,4 milions en cereals i farratges, pujant fins als 31,1 milions d’euros de l’arròs. En ramaderia i pinsos, la facturació mitjana per cooperativa és de 31,1 milions d’euros, mentre que les indústries càrnies es queden en el 11,3 milions d’euros i les de fabricació de productes per a l’alimentació animal en 16,6 milions d’euros. En llet i derivats, les cooperatives facturen 12 milions d’euros com a mitjana, mentre que l’agroindústria se situa en 9,1 milions. Finalment, en l’elaboració de vins i caves, la facturació mitjana per cooperativa és de 2,5 milions d’euros, i aquest és l’únic sector en què el resultat és lleugerament superior en l’agroindústria, on arriba als 2,9 milions d’euros.

Quant als esforços per millorar la productivitat, l’evolució de la facturació per treballador a les cooperatives pràcticament duplica a l’agroindústria en els últims dos anys de l’estudi. En concret, l’increment recent de la facturació per treballador és d’un 15,6% a les cooperatives (i se situa actualment en 378 milers d’euros per treballador) i només d’un 8% a l’agroindústria (situant-se en 269 milers d’euros). Analitzant tot el període, les cooperatives acumularien un increment del 13,1% mentre que la facturació per treballador hauria caigut un 3,6% en l’agroindústria.

El president de la FCAC, Ramon Sarroca, conclou que “les cooperatives agràries tenim una facturació mitjana superior a la d’una empresa no cooperativa d’un sector agroalimentari similar, tant si fem la comparativa per sectors productius com si analitzem la facturació per treballador” i afegeix que “aquestes dades posen clarament en relleu que les cooperatives estem fent els deures; estem apostant per assolir una dimensió eficient i ens consolidem malgrat l’entorn de crisi”. 

Així mateix, Sarroca recorda que “junt amb aquests bons resultats empresarials, hem de recordar que les cooperatives tenim un vessant que ens diferencia d’altres empreses i que es concreta amb voluntat de servei a les zones rurals, el nostre paper en el manteniment de l’equilibri territorial i la contribució a la sostenibilitat del medi ambient”.

Finalment, el president de la FCAC avança que “aquesta anàlisi que avui hem presentat ha d’orientar la feina dels pròxims anys i, per aquest motiu, ara començarà una fase que és especialment estratègica i que consisteix en un treball de reflexió en profunditat per grups de cooperatives. Fruit d’aquest procés, resultaran les línies que el sector considerarem que ens han de permetre tenir empreses preparades per al futur amb les màximes garanties i, per tant, tant la Federació com l’Administració i les mateixes cooperatives haurem d’orientar les nostres actuacions en la direcció acordada”.

Altres conclusions

De la diagnosi de Pla Marc també es desprèn que, en general, les cooperatives tenen instal·lacions ben dimensionades i que, en moltes produccions, el preu comercialitzat és superior al del conjunt del sector agrari. A més es conclou que no hi ha una gran dependència de les entitats financeres, aspecte que es vincula amb l’existència de les seccions de crèdit que, d’altra banda, es confirma que globalment s’estan utilitzant amb mesura.

Qüestions que també s’han analitzat són la influència de la dimensió sobre determinats costos i que el preu comercialitzat no sempre està associat amb la dimensió, però sí que està clarament vinculat amb la participació de la cooperativa a la cadena de valor.

Els reptes del sector

Els principals reptes que caldrà assumir en els pròxims anys es refereixen a la disminució del nombre de cooperatives per raons diverses –principalment, arran de processos de fusió- i l’envelliment de la massa social, un tret comú al conjunt del sector agrari.

L’escenari dels pròxims anys juntament amb aquests reptes específics del sector comportaran un cert procés de reestructuració i una adaptació de les cooperatives agràries que es començarà a treballar, pròximament, dins del procés de reflexió estratègica del Pla Marc del Cooperativisme Agrari Català.

 

El Pla Marc del Cooperativisme Agrari Català és un projecte impulsat per la FCAC i que compta amb el suport del Govern de la Generalitat. Consta d’una primera fase, la diagnosi, que constitueix un retrat objectiu i acurat del sector sense precedents i que estudia l’evolució de multitud de variables -durant el període 2008 a 2012, majoritàriament- des d’un punt de vista productiu, d’organització, de participació en la cadena de valor i del vessant econòmic i financer. Aquesta diagnosi es complementarà amb una reflexió estratègica de les cooperatives sobre el futur del sector, que s’iniciarà en breu. L’objectiu és definir l’estratègia de futur per consolidar i fer créixer el model cooperatiu agrari català.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya
Print Friendly Version of this pageImprimir Get a PDF version of this webpagePDF Enviar a un amic

Altres notícies

La collita d'ametlla creixerà un 12% a Catalunya
La collita d'ametlla creixerà un 12% a Catalunya 01/07/2020 La nova metodologia aplicada enguany permet monitoritzar millor el potencial productiu La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) preveu un increment de l’11,8% en la producció...
Triple guardó per a “Oleum Priorat” en el prestigiós concurs internacional de Japó
Triple guardó per a “Oleum Priorat” en el prestigiós concurs internacional de Japó 29/06/2020 El país asiàtic és un dels principals mercats mundials d’oli d’oliva La marca “Oleum Priorat” ha guanyat tres medalles en la VIII edició del prestigiós concurs internacional d’oli...
La Cooperativa Vinícola de Sarral reprèn les activitats d’enoturisme
La Cooperativa Vinícola de Sarral reprèn les activitats d’enoturisme 26/06/2020 El celler modernista, construït al 1914, és considerat una Catedral del Vi La Cooperativa Vinícola de Sarral ha reprès l’activitat enoturística després que el període de confinament...
#Plantaelseurecord, la iniciativa solidària de Corma en front la crisis de la COVID-19
#Plantaelseurecord, la iniciativa solidària de Corma en front la crisis de la COVID-19 17/06/2020 Corma donarà 1€ a la Fundació Psicologia sense Fronteres del benefici amb la venda de cada olivera o roser La cooperativa de productors de planta ornamental, CORMA, junt amb l’agència de...
La FCAC alerta que la forta afectació de la granissada en fruita de pinyol pot perjudicar greument les cooperatives
La FCAC alerta que la forta afectació de la granissada en fruita de pinyol pot perjudicar greument les cooperatives 17/06/2020 La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) alerta que els danys causats per la pedregada d’ahir al vespre a diverses localitats del Segrià pot perjudicar greument les cooperatives...
La FCAC, preocupada perquè es desploma el mercat de l’ametlla
La FCAC, preocupada perquè es desploma el mercat de l’ametlla 16/06/2020 A la Llotja de Reus, la cotització de l’ametlla ha caigut de 5,30€/kg gra (gener) a 3,40 €/kg (segona setmana de juny) La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) expressa...
FCAC reclama presència a Consell Direcció de l’Agència de la Natura de Catalunya
FCAC reclama presència a Consell Direcció de l’Agència de la Natura de Catalunya 15/06/2020 El 20% de la població té cura del 80% del territori i cal garantir que la seva veu serà escoltada en un òrgan que, d’un total de 19 membres, només té 1 representant del sector agrari La...
La Llei de protecció d'oliveres monumentals aprovada pel Parlament no contempla un import suficient per a cada olivera
La Llei de protecció d'oliveres monumentals aprovada pel Parlament no contempla un import suficient per a cada olivera 03/06/2020 La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, Unió de Pagesos i l’Associació de Cooperatives de l’Oli del Baix Ebre i Montsià adverteixen que la Llei de protecció d’oliveres...
La FCAC se suma a la sol·licitud d’ajut urgent per a la planta viva
La FCAC se suma a la sol·licitud d’ajut urgent per a la planta viva 02/06/2020 Davant possibles rebrots, les associacions sol·liciten que aquest sector pugui continuar obert, complint les normes de seguretat, com es va fer en altres països de la UE La Federació de...
La FCAC, crítica amb la retallada del 9,1% de la PAC en el Marc Financer Plurianual UE
La FCAC, crítica amb la retallada del 9,1% de la PAC en el Marc Financer Plurianual UE 28/05/2020 La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) es mostra crítica amb la proposta de la Comissió Europea de reduir un 9,1% el pressupost de la Política Agrària Comuna (PAC) dins del...
FCAC proposarà, a la consellera Teresa Jordà, 50 mesures front a la crisi de la Covid-19
FCAC proposarà, a la consellera Teresa Jordà, 50 mesures front a la crisi de la Covid-19 26/05/2020 A continuació, ronda de reunions perquè les mesures -d’àmbit català, estatal i europeu- s’integrin al pla de treball global de la Generalitat En paral·lel, cal suport directe per a...
La FCAC defensa la sostenibilitat i el consum de proximitat en el Nou Model Econòmic per Catalunya
La FCAC defensa la sostenibilitat i el consum de proximitat en el Nou Model Econòmic per Catalunya 20/05/2020 Ramon Sarroca, president de la FCAC, ha subratllat el valor de les cooperatives agràries en la sobirania alimentària i l’equilibri territorial La Federació de Cooperatives Agràries de...
Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi, n'acceptes l'ús Mes info x