Carregant web FCAC

PLA MARC DEL COOPERATIVISME AGRARI - CONCLUSIONS DE LA FASE DE DIAGNOSI

Cooperatives augmenten la facturació mitjana més que agroindústria

Els esforços per millorar la productivitat gairebé dupliquen els de l’agroindústria, en els últims dos anys

24/10/2014

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha presentat, avui, els resultats de la fase de diagnosi del Pla Marc del Cooperativisme Agrari Català, que posa de manifest el paper estratègic de les cooperatives agràries en el conjunt de l’agroindústria. La presentació s’ha fet a la Llotja de Lleida, en un acte al qual han assistit més de 150 representants de cooperatives. El conseller d’Agricultura, Josep M. Pelegrí, n’ha presidit la cloenda.

La força de les cooperatives vers l’agroindústria

Un dels elements a destacar de la fase de diagnosi general és la comparativa entre l’evolució de les cooperatives vers al conjunt de l’agroindústria. L’evolució de la facturació global des de l’any 2008 fins a 2011 és favorable al sector cooperatiu, i mentre les vendes netes de les cooperatives van augmentar un 0,9%, les de l’agroindústria van caure un 0,5%.

Quant a la facturació mitjana per empresa, ha augmentat un 6,4% a les cooperatives, mentre que ha baixat un 4,9% a l’agroindústria. En concret, en l’àmbit de producció vegetal, la facturació mitjana ha augmentat un 7,4% i se situa en 4,2 milions d’euros per cooperativa; en contrapartida, la facturació mitjana a l’agroindústria ha caigut un 28,5% i baixa fins als 3,3 milions d’euros. Pel que fa a la producció ramadera i de pinsos, la facturació mitjana per cooperativa ha augmentat un 15,6% fins als 25,7 milions d’euros i la facturació mitjana de l’agroindústria només ha crescut un 8,4%, fins als 13 milions.

En aquest sentit, la comparativa segons l’orientació productiva principal també resulta clarament favorable a l’entorn cooperatiu.

En concret, en el sector hortofructícola i de planta viva, la facturació mitjana a les cooperatives és de 8,8 milions d’euros, mentre que en l’agroindústria és de 6,9 milions per empresa. En oli d’oliva i fruita seca, els 2,2 milions d’euros per cooperativa baixen fins a 1,5 milions d’euros en l’agroindústria. Quant a la fabricació de productes de molineria i midons, la facturació mitjana a l’agroindústria és de 6,8 milions d’euros per empresa, mentre que a les cooperatives és de 4,4 milions en cereals i farratges, pujant fins als 31,1 milions d’euros de l’arròs. En ramaderia i pinsos, la facturació mitjana per cooperativa és de 31,1 milions d’euros, mentre que les indústries càrnies es queden en el 11,3 milions d’euros i les de fabricació de productes per a l’alimentació animal en 16,6 milions d’euros. En llet i derivats, les cooperatives facturen 12 milions d’euros com a mitjana, mentre que l’agroindústria se situa en 9,1 milions. Finalment, en l’elaboració de vins i caves, la facturació mitjana per cooperativa és de 2,5 milions d’euros, i aquest és l’únic sector en què el resultat és lleugerament superior en l’agroindústria, on arriba als 2,9 milions d’euros.

Quant als esforços per millorar la productivitat, l’evolució de la facturació per treballador a les cooperatives pràcticament duplica a l’agroindústria en els últims dos anys de l’estudi. En concret, l’increment recent de la facturació per treballador és d’un 15,6% a les cooperatives (i se situa actualment en 378 milers d’euros per treballador) i només d’un 8% a l’agroindústria (situant-se en 269 milers d’euros). Analitzant tot el període, les cooperatives acumularien un increment del 13,1% mentre que la facturació per treballador hauria caigut un 3,6% en l’agroindústria.

El president de la FCAC, Ramon Sarroca, conclou que “les cooperatives agràries tenim una facturació mitjana superior a la d’una empresa no cooperativa d’un sector agroalimentari similar, tant si fem la comparativa per sectors productius com si analitzem la facturació per treballador” i afegeix que “aquestes dades posen clarament en relleu que les cooperatives estem fent els deures; estem apostant per assolir una dimensió eficient i ens consolidem malgrat l’entorn de crisi”. 

Així mateix, Sarroca recorda que “junt amb aquests bons resultats empresarials, hem de recordar que les cooperatives tenim un vessant que ens diferencia d’altres empreses i que es concreta amb voluntat de servei a les zones rurals, el nostre paper en el manteniment de l’equilibri territorial i la contribució a la sostenibilitat del medi ambient”.

Finalment, el president de la FCAC avança que “aquesta anàlisi que avui hem presentat ha d’orientar la feina dels pròxims anys i, per aquest motiu, ara començarà una fase que és especialment estratègica i que consisteix en un treball de reflexió en profunditat per grups de cooperatives. Fruit d’aquest procés, resultaran les línies que el sector considerarem que ens han de permetre tenir empreses preparades per al futur amb les màximes garanties i, per tant, tant la Federació com l’Administració i les mateixes cooperatives haurem d’orientar les nostres actuacions en la direcció acordada”.

Altres conclusions

De la diagnosi de Pla Marc també es desprèn que, en general, les cooperatives tenen instal·lacions ben dimensionades i que, en moltes produccions, el preu comercialitzat és superior al del conjunt del sector agrari. A més es conclou que no hi ha una gran dependència de les entitats financeres, aspecte que es vincula amb l’existència de les seccions de crèdit que, d’altra banda, es confirma que globalment s’estan utilitzant amb mesura.

Qüestions que també s’han analitzat són la influència de la dimensió sobre determinats costos i que el preu comercialitzat no sempre està associat amb la dimensió, però sí que està clarament vinculat amb la participació de la cooperativa a la cadena de valor.

Els reptes del sector

Els principals reptes que caldrà assumir en els pròxims anys es refereixen a la disminució del nombre de cooperatives per raons diverses –principalment, arran de processos de fusió- i l’envelliment de la massa social, un tret comú al conjunt del sector agrari.

L’escenari dels pròxims anys juntament amb aquests reptes específics del sector comportaran un cert procés de reestructuració i una adaptació de les cooperatives agràries que es començarà a treballar, pròximament, dins del procés de reflexió estratègica del Pla Marc del Cooperativisme Agrari Català.

 

El Pla Marc del Cooperativisme Agrari Català és un projecte impulsat per la FCAC i que compta amb el suport del Govern de la Generalitat. Consta d’una primera fase, la diagnosi, que constitueix un retrat objectiu i acurat del sector sense precedents i que estudia l’evolució de multitud de variables -durant el període 2008 a 2012, majoritàriament- des d’un punt de vista productiu, d’organització, de participació en la cadena de valor i del vessant econòmic i financer. Aquesta diagnosi es complementarà amb una reflexió estratègica de les cooperatives sobre el futur del sector, que s’iniciarà en breu. L’objectiu és definir l’estratègia de futur per consolidar i fer créixer el model cooperatiu agrari català.

Altres notícies
25.04.2024

La FCAC aposta per cooperar front els desafiaments de les cooperatives agropecuàries

25/04/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha organitzat una sessió de treball per analitzar les eines clau per fer front als...

25.04.2024

La FCAC denuncia la situació crítica dels productors de cereals i farratges, que encara no han rebut cap ingrés

25/04/2024

Quan es compleix un any dels tancament del Canal d’Urgell per primera vegada en 161 anys d’història, la Federació de Cooperatives Agràries de...

24.04.2024

Els socis de les cooperatives inicien la campanya d'arròs

24/04/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) informa que demà s’inicia la campanya d’arròs amb la inundació dels camps del...

24.04.2024

La FCAC coopera per ampliar l'impacte d'Hispack 2024

24/04/2024

Hispack és el punt de trobada més rellevant de l'ecosistema de l'embalatge al sud d'Europa. Durant quatre dies, del 7 al 10 de maig al...

18.04.2024

XX Jornada de boví de carn a la Cooperativa d'Ivars

18/04/2024

La XX Jornada de Boví de Carn organitzada per Cooperativa d'Ivars va reunir ahir a prop de dos centenars de productors i tècnics del sector. El...

18.04.2024

Castell d'Or signa un conveni amb l'Associació de Familiars de nens amb Càncer

18/04/2024

Castell d’Or ha signat un conveni de col·laboració amb l’Associació de Familiars i Amics de nens Oncològics de Catalunya (AFANOC). Es tracta...

18.04.2024

La campanya ‘Buenas Hasta el Hueso’ creix amb el sabor i el caràcter saludable de les seves fruites com a protagonistes

18/04/2024

La família de ‘Buenas Hasta el Hueso’ torna. Una campanya que aquest 2024 suma nous integrants, de la mà de dos marcats protagonistes: el sabor...

16.04.2024

Les cooperatives de fruita seca es reuneixen per analitzar les novetats del sector

16/04/2024

Recentment la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha celebrat la reunió de les cooperatives de la Branca de Fruita Seca a...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya