Carregant web FCAC
banner 1banner 1

Revista AGROactivitat

AGRO ENERGIA
Desembre 2022
Descarregar revista Veure a ISSUU
Crisis i oportunitats

Ens trobem a les acaballes d’un any molt complicat que el sector hem afrontat amb resiliència i durant el qual la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya hem treballat de valent en diversos fronts.

Cuetejaven encara els efectes de la Covid-19, quan vam haver d’encarar un increment dels costos. La situació es va veure agreujada pel conflicte a Ucraïna, que va disparar a l’alça els inputs i va arribar a tensar l’aprovisionament de matèries primeres per a l’alimentació de la ramaderia.

Els efectes del canvi climàtic també s’han posat de manifest enguany. Hem sofert episodis de cops de calor extrema i una situació de sequera que han perjudicat les produccions. Alhora, hem patit temporals a la zona litoral i una gelada històrica a principi d’abril, amb temperatures sota zero durant moltes hores, que va tenir efectes devastadors per a la fruita dolça i l’ametlla.

Malgrat aquest conjunt de circumstàncies adverses, excepcionals i coincidents en els darrers mesos, la Federació -junt amb totes i cadascuna de les cooperatives sòcies- hem mantingut l’activitat agrària i la indústria alimentària al territori. En aquest procés hem comptat amb la complicitat de les Administracions, que ens han mostrat el seu suport per pal·liar, almenys parcialment, els efectes de la crisi.

A hores d’ara, ens trobem a la recta final de la gestió d’ajuts específics per a les cooperatives i els productors afectats per les gelades de la primavera. També estem implementant el Programa de Millora de la Competitivitat de les Cooperatives Agràries i participant activament en la definició del nou marc normatiu de la Política Agrària Comuna (PAC 2023-2027), amb reptes que concretarem en el proper Pla Estratègic de la Federació.

També estem cada vegada més compromesos amb projectes de desenvolupament de comunitats energètiques d’autoconsum fotovoltaic compartit a entorns rurals, en l’impuls de la bioeconomia circular i en la cooperació entre cooperatives de diferents àmbits.

La implicació en la innovació i el compromís amb el desenvolupament econòmic, social, mediambiental i territorial del país ens han suposat el recent atorgament del Premi al Compromís Empresarial i Institucional per part del Consell Social de la Universitat de Lleida.

És un guardó que ens aporta satisfacció per la feina feta i que obre la porta a la celebració del 40è aniversari de la FCAC, un esdeveniment que coincideix amb la publicació del número 100 de la revista AGROactivitat i amb la celebració dels 20 primers anys d’una eina tan estratègica per al sector com el Pla de Competitivitat.

Es tracta de fites assolides fruit de l’esforç del conjunt de persones que durant quatre dècades hem cregut en el valor de la FCAC com a eina de representació i de servei al cooperativisme agrari.

Amb aquest punt de partida i amb la vostra complicitat, estic convençut que el consell rector i l’equip humà de la Federació aconseguirem que aquest 2023 sigui un any ple d’oportunitats!

Bones Festes a totes i tots.

Ramon Sarroca
President

Llegir més
Notícies
05.12.2022

Les cooperatives agràries busquen alternatives a l’encariment de l’energia

12/2022

L’estudi sobre l’impacte de la crisi energètica dut a terme per la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) alerta que el sector...

05.12.2022

Comunitats Energètiques Rurals

12/2022

Coincidint amb l’encariment de la despesa energètica i per contribuir a un món més net i sostenible, la Federació de Cooperatives Agràries de...

05.12.2022

Les gelades d’abril aturen parcialment les cooperatives

12/2022

L’abril d’aquest any 2022 es recordarà al camp català per una gelada històrica a les comarques de Lleida i Terres de l’Ebre, amb...

05.12.2022

Canvi d'escenari amb la nova PAC

12/2022

Espanya ha estat dels primers estats membres a disposar del Pla Estratègic de la PAC (PEPAC) per al període 2023-2027, que Brussel·les va aprovar...

05.12.2022

El model de ramaderia del futur

12/2022

Des de principi d’any, les problemàtiques i inquietuds de la ramaderia es debaten en el marc del grup de treball específic del sector integrat...

05.12.2022

Carxofes del Prat i Espigoladors, sinergia social

12/2022

La Cooperativa Agrícola del Prat fa temps que elabora productes a partir del seu producte estrella: la Carxofa Prat, una carxofa de la varietat...

05.12.2022

L’'Ètim' Dolça Carinyena, un xarrup amb premi

12/2022

Durant la celebració del Fòrum Gastronòmic 2022, l’'Ètim' Dolça Carinyena de la Cooperativa Falset Marçà ha rebut el premi a la millor...

05.12.2022

Hort del Silenci, l'Artesa de Segre ecològic

12/2022

Hort del Silenci és fruit de l'experiència i el compromís de la branca ecològica de la Cooperativa d'Artesa de Segre, ECO Artesa 2058, per oferir...

05.12.2022

KYLATT, música i gastronomia en format "Premium"

12/2022

Fruits de Ponent ha presentat l’oli d’oliva verge extra de Selecció Especial 'KYLATT' 2022-2023, del Molí d’Alcanó. L’acte, que va...

05.12.2022

Sensors a les vinyes de Covides

12/2022

Un equip del CSIC ha instal·lat sensors sense fil a les vinyes de Covides amb l’objectiu de proporcionar informació, de forma remota, sobre la...

05.12.2022

El millor vi de Catalunya és del Celler de Capçanes

12/2022

Els Premis Vinari han distingit el 'Cabrida' 2020 del Celler de Capçanes com a Millor Vi Català 2022. Es tracta d’un vi de la DO Montsant,...

05.12.2022

'‘Vins de Postal' al top de la Guia de Vins

12/2022

El Celler Cooperatiu d’Espolla ha guanyat els premis al Millor Vi Blanc de Catalunya i Millor Vi de Carinyena Blanca pel seu Vi de Postal 'La Creu'...

05.12.2022

'Faro de Buda', arròs amb gust d’història i tradició

12/2022

Arrossaires del Delta de l’Ebre ha creat una nova marca de proximitat que representa història i tradició, aquesta vegada en homenatge al mític...

Som socis de
Amb el suport de