Carregant web FCAC

Orelletes

Recepta de la cooperativa Arbequina

24/08/2021

Les orelletes són un dolç molt típic de Les Garrigues i d’altres zones de Catalunya. La seva elaboració és un acte més de la Festa Major en el qual les famílies s’apleguen per a cuinar-les.

Ingredients (60 unitats)

  • Aigua
  • 250 g de matafaluga
  • 250 g de celiandre
  • 1 pot de llet condensada
  • Oli d’oliva verge extra 'Arbequina'
  • 12 ous
  • Un tubet d’essència de vainilla
  • Un tubet d’essència de llimona
  • Un sobre llevat de rebosteria
  • 250 ml de barreja de licors (ratafia, mistela i anís)
  • Farina a demanda de la massa
  • Sal
  • Sucre

Preparació

Per a la massa

El dia abans de fer les orelletes, posem en un cassó 1,5 litres d’aigua, el celiandre i la matafaluga i ho fem bullir fins que ens quedi aproximadament 500 ml. Reservem dins l’aigua totes les herbes fins a l’hora de fer la massa. Així agafa més sabor la infusió.

Per fer la massa, posem en un recipient gran, els 12 ous, un gotet d’oli d’oliva verge extra 'Arbequina', un polsim de sucre i un altre polsim de sal. Batem els ous amb l’ajuda d’una batedora de mà.

Colem l’aigua de la infusió de matafaluga i celiandre i l’afegim a poc a poc mentre batem els ous.

Anem incorporant la resta d’ingredients, la barreja de licors, l’essència de vainilla i llimona, el llevat i la llet condensada batent els ingredients sense parar i seguidament, hi afegim la farina a poc a poc i ho anem remenant amb les mans fins que quedi una pasta fina i no massa dura.

Dividim la massa en porcions de 40 g - 50 g i les deixem fermentar durant 10 minuts.

Omplirem un bol petit amb Oli d’oliva verge extra 'Arbequina' i incorporem les porcions que us hi càpiguin dins l’oli.

Per a fregir

Posem 3 litres d’oli d’oliva verge extra 'Arbequina' en una paella, de la mida de l’orelleta. La mida tradicional de Les Garrigues és d’entre uns 26-30 cm de diàmetre, encara que n’hi ha de més grans, i l’escalfem fins als 150 graus.

Tot seguit, agafeu una porció de massa de dins el bol d’oli, l’aplanem amb un rodet o amb les mans, fins que quedi ben fina i la fregim a la paella amb l’oli ja calent.

Quan estiguin ben rosses, les posem damunt de paper absorbent i hi afegim sucre abundant per damunt.

Font: Cooperativa Arbequina
Altres notícies
18.04.2024

Castell d'Or signa un conveni amb l'Associació de Familiars de nens amb Càncer

18/04/2024

Castell d’Or ha signat un conveni de col·laboració amb l’Associació de Familiars i Amics de nens Oncològics de Catalunya (AFANOC). Es tracta...

09.04.2024

Covides presenta el nou vermut 'Duc de Foix'

09/04/2024

Covides ha presentat recentment un nou producte que amplia la seva ja coneguda gamma 'Duc de Foix": el vermut. Per a la seva creació Covides ha...

04.04.2024

Les Garrigues, l'oli i els Vilars

04/2024

Un viatge per la tradició dels paisatges de les Garrigues, per una terra que va veure néixer la varietat d’oliva arbequina i on es troba un dels...

04.04.2024

Envàs, a casa que vas!

04/2024

La cooperativa Càmara Arrossera del Montsià segueix apostant per la sostenibilitat i la cura del medi ambient. Recentment, ha presentat un tàper...

04.04.2024

Sablé amb 4 textures d'avellana

04/2024

PA DE NOUS: Instagram | Blog Soc la Marta Jubert, llicenciada en ADE i pastissera diplomada per l'Escola d'Hostaleria Hofmann. M’apassiona...

04.04.2024

Josep Sedó, productor de vinya i olivera al Priorat

04/2024

“Crec que no hi ha hagut un moment que decidís ser pagès. Vaig néixer així. De petit ja anava al tros amb els pares i sempre he tingut clar que...

27.03.2024

Empordàlia maridarà els seus vins i oli amb xocolates de Casa Cacao

27/03/2024

Els dies 29, 30 i 31 de març, i l’1 d'abril, les visites guiades al celler Empordàlia acabaran amb un tast de vins i Oli de Pau maridat amb les...

15.03.2024

Les cooperatives agràries catalanes a Alimentaria

15/03/2024

La fira internacional de l’alimentació per excel·lència torna del 18 al 21 de març a Barcelona, i ho farà acompanyada de 14 cooperatives...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya