Les orelletes són un dolç molt típic de Les Garrigues i d’altres zones de Catalunya. La seva elaboració és un acte més de la Festa Major en el qual les famílies s’apleguen per a cuinar-les.
Ingredients (60 unitats)
Preparació
Per a la massa
El dia abans de fer les orelletes, posem en un cassó 1,5 litres d’aigua, el celiandre i la matafaluga i ho fem bullir fins que ens quedi aproximadament 500 ml. Reservem dins l’aigua totes les herbes fins a l’hora de fer la massa. Així agafa més sabor la infusió.
Per fer la massa, posem en un recipient gran, els 12 ous, un gotet d’oli d’oliva verge extra 'Arbequina', un polsim de sucre i un altre polsim de sal. Batem els ous amb l’ajuda d’una batedora de mà.
Colem l’aigua de la infusió de matafaluga i celiandre i l’afegim a poc a poc mentre batem els ous.
Anem incorporant la resta d’ingredients, la barreja de licors, l’essència de vainilla i llimona, el llevat i la llet condensada batent els ingredients sense parar i seguidament, hi afegim la farina a poc a poc i ho anem remenant amb les mans fins que quedi una pasta fina i no massa dura.
Dividim la massa en porcions de 40 g - 50 g i les deixem fermentar durant 10 minuts.
Omplirem un bol petit amb Oli d’oliva verge extra 'Arbequina' i incorporem les porcions que us hi càpiguin dins l’oli.
Per a fregir
Posem 3 litres d’oli d’oliva verge extra 'Arbequina' en una paella, de la mida de l’orelleta. La mida tradicional de Les Garrigues és d’entre uns 26-30 cm de diàmetre, encara que n’hi ha de més grans, i l’escalfem fins als 150 graus.
Tot seguit, agafeu una porció de massa de dins el bol d’oli, l’aplanem amb un rodet o amb les mans, fins que quedi ben fina i la fregim a la paella amb l’oli ja calent.
Quan estiguin ben rosses, les posem damunt de paper absorbent i hi afegim sucre abundant per damunt.
Xef Caprabo ha acollit la jornada gastronòmica, organitzada per la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i Caprabo, on les...
Un any més, el festival Sons del Món proposa gaudir de la música i el vi en una oferta cultural ideal per l’estiu. El celler Empordàlia...
El municipi de Nulles (Alt Camp) es prepara per acollir la segona edició del Melodeep Festival, una cita musical única que combina la millor...
Els Premis Vinari s’han posicionat com l’esdeveniment de referència que premia els millors vins elaborats pels cellers catalans. Amb més de 900...
Els vins i caves de Domenio, marca de la cooperativa Cellers Domenys, han tornat a ser reconeguts a nivell internacional amb nou medalles als...
Caprabo ha celebrat la VIII Fira Caprabo de Productes de Proximitat del Camp de Tarragona, al supermercat d’Altafulla, amb una assistència de...
Sóc la Núria Hidalgo i Padrós de @love.gastronomy i una apassionada de la gastronomia. Cuinar em fa feliç i m’ajuda a desconnectar. La...
El Castell del Remei de Penelles (Lleida) va ser l’escenari de la 18a edició de La Nit de l’Enologia, un esdeveniment emblemàtic organitzat...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h