Carregant web FCAC

Revista AGROactivitat

AGRO 99
Octubre 2019
Descarregar revista Veure a ISSUU
Economia social i territori

Ens trobem a les acaballes d’un any amb comportaments sectorials especialment complicats i estem veient com productors professionals abandonen el conreu davant la impotència que provoquen propostes buides de contingut o que no donen solucions per eradicar determinats abusos que es donen a la cadena de valor agroalimentària.

Ha estat, també, un any marcat per dos episodis climàtics devastadors: un gran incendi amb danys molt importants per al sector agrari i fortes riades de les quals lamentem, en primer lloc, la pèrdua de vides humanes.

Fruit d’aquestes circumstàncies, podríem pensar que el panorama és desolador. Però res més lluny de la realitat i del meu propòsit. El sector agroalimentari resultem estratègics per al conjunt del país i les cooperatives som el puntal de l’economia social a territori, on generem riquesa i benestar als habitants d’àmplies zones rurals.

De fet, tenim per davant un any en què volem desenvolupar projectes transcendents per al sector.

En col·laboració amb la Conselleria de Treball continuem treballant els projectes Singulars que ens permeten avançar en àmbits tan diversos com el relleu generacional i la incorporació de socis joves, la consolidació de les agrobotigues i el vincle de les nostres empreses i productes amb la gastronomia, el patrimoni cultural i l’oci. En aquest mateixa revista, us presentem un gran projecte: el Mapa interactiu de les cooperatives agràries catalanes, que representa un importantíssim progrés en aquest sentit.

Haurem d’avançar en la conceptualització de la nova PAC, el canvi climàtic, la sostenibilitat mediambiental, l’equilibri territorial... i en un dels projectes més engrescadors per a la Federació, el Pla de competitivitat, que estem convençuts que donarà cobertura a projectes d’envergadura rellevant.

A partir de l’1 de gener, l’amic i company de consell rector Ramon Armengol presidirà les cooperatives europees i reforçarà la nostra capacitat d’opinió a Brussel·les en polítiques que tenen influència directa al sector.

Apostem, també, per evitar el malbaratament alimentari i per això acabem de subscriure un acord amb els Bancs d’Aliments. Estem presents en el procés de discussió de la nova Llei de transició energètica. Formem part del grup multidisciplinari del Pacte Nacional per a l’Alimentació. Continuem encapçalant la presentació de sol·licituds DUN i ampliarem el servei a la DAN, referida a la gestió de dejeccions ramaderes.

Finalment, us avanço que properament us farem protagonistes d’un esdeveniment en què, en el marc d’un acte festiu i coincidint amb una fita important de la Federació, volem reivindicar la rellevància del sector.

A hores d’ara, les prioritats estan establertes i les línies d’actuació ben embastades. Més enllà, el repte que el sector sigueu els primers beneficiaris dels nostres objectius i projectes.

Bones Festes a totes i tots, i una forta abraçada.

 

Ramon Sarroca

President

Llegir més
Notícies

Visualitzar les cooperatives agràries

11/2019

Amb l’objectiu de reforçar la identificació del cooperativisme agrari amb una forma diferent de fer empresa i de posar en relleu el seu paper en...

Més de 20 projectes singulars cooperatius donen resposta als reptes del món rural

11/2019

JOSEP VIDAL Director general d’Economia Social, el Tercer Sector, les Cooperatives i l’Autoempresa Crear cooperatives i crear llocs de...

Novetats informàtiques han marcat la DUN2019

11/2019

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, mitjançant les 115 cooperatives i entitats adherides al Grup DUN-FCAC, ha tornat a esdevenir...

Sostenibilitat alimentària

11/2019

Un total de 16 cooperatives, coordinades per la Federació, han participat durant aquest any 2019 en la implantació de la eina eSIAB, que facilita...

Contra el malbaratament

11/2019

Les cooperatives signen un conveni amb el Banc dels Aliments per lluitar contra la pobresa amb el subministrament regular de productes com fruita,...

“A Catalunya, elaborem grans caves”

11/2019

JOAN JOSEP RAVENTÓS RESPONSABLE VI FCAC   Viticultor professional, Joan Josep Raventós (Bràfim, 1961) és president de la cooperativa...

“A favor de la qualitat i en contra de la banalització”

11/2019

ANTONI GALCERAN RESPONSABLE OLI D'OLIVA FCAC Els inicis de la campanya de l’oli estan marcats, enguany, per la complicada situació de...

La fruita de pinyol s’ennuega

11/2019

Des de l’inici de campanya, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya va mostrar la seva preocupació arran dels importants volums de...

Decret de gestió de la fertilització

11/2019

Amb l’objectiu de donar resposta a la Directiva europea de nitrats, el nou Decret de la fertilització coresponsabilitza ramaders i agricultors de...

GAP, ramaders compromesos amb el territori

11/2019

Gestió Agroramadera de Ponent (GAP) és una organització que agrupa prop de 160 ramaders i ramaderes de les cooperatives de les Garrigues i el Pla...

Cellers Domenys, Millor Celler 2019

11/2019

La iniciativa empresarial i comercial així com l’aposta per la cooperació, la innovació i la tecnologia de Cellers Domenys els últims anys...

Vermut Or del Camp

11/2019

El vermut de Reus està sent la bandera de nostra ciutat i Cellers Unió, històrica cooperativa de Reus, havia de tenir un producte local, ajudar a...

125 anys de la Cooperativa de Barberà

11/2019

COOP. AGRÍCOLA BARBERÀ www.coop-barbera.com La Cooperativa Agrícola de Barberà de la Conca dóna continuïtat a les dues entitats que hi...

“Ser pagès... són sensacions que t’omplen”

11/2019

XAVIER LLACH  |  Celler Espolla “Als vint anys, em vaig veure obligat a assumir determinades responsabilitats per circumstàncies de la vida,...

Cuinant per a bloguers

11/2019

Amb l’objectiu de posar en valor els productes de Km.0, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha dut a terme diverses accions amb...

“Els productes cooperatius aporten cultura gastronòmica”

11/2019

NACHO ARREGUI. Assessor gastronòmic Nacho Arregui va donar els primers passos al restaurant familiar, al costat del seu pare, i després va...

Cuina de proximitat amb... Montse Femcuinetes

11/2019

És temps de llegums i ha estat un plaer per a mi visitar una de les cooperatives catalanes on es comercialitza, entre molts d’altres productes, la...

La Ruta del Vi Terra Alta

11/2019

La Terra Alta gaudeix d’un paisatge espectacular on predominen les serres i els boscos d’alzina i pi blanc, camps d’ametllers, vinyes i...

Som socis de: