Carregant web FCAC

Revista AGROactivitat

AGRO 95
Desembre 2018
Descarregar revista Veure a ISSUU
Les cooperatives som empreses socials

Abans de res, vull felicitar-vos a totes i a tots i desitjar-vos que aquest 2019 que acabem d’iniciar sigui un any pròsper per a les cooperatives, després dels alts i baixos viscuts els últims mesos.

Dels diferents sectors productius, crec que cal fer esment de la fruita d’estiu per la gravetat de la situació que travessa. Tot i haver estat una campanya curta en quilos, les liquidacions percebudes pels socis tornen a ser crítiques, i de ben segur que hi haurà productors que es podrien veure obligats a plegar. Per si això no fos suficient, determinades decisions dins del sector podrien arribar a fer trontollar la confiança o, si més no, portar-nos a situacions que fins no fa massa temps eren impensables.

Tal vegada us pot semblar que estic encetant l’any d’una manera massa contundent, però crec que no podem tancar els ulls a la realitat.

Per descomptat, però, que el món cooperatiu és divers i que les cooperatives que esteu associades a la Federació sou heterogènies, de sectors i territoris ben diferents i amb circumstàncies concretes. Tot sovint, lidereu projectes d’èxit empresarial i social que ens enorgulleixen i aporten arguments i força per continuar treballant, cada dia més i millor, per construir un futur.

A curt termini, sembla que les pluviometries de l’últim trimestre afavoriran els conreus de secà i també beneficiaran els cabals del rius, els embassaments i en general, tot el territori. Si la climatologia de l’hivern ens acaba d’acompanyar i tenim un bon inici de primavera, podrem començar un any de bones collites.

Per la nostra part, vetllem per a una rigorosa implementació del Pla de Competitivitat, i la seva dotació pressupostària. Durant els mesos de novembre i desembre, també hem mantingut diverses reunions amb els grups parlamentaris i hem plantejat propostes relatives a la Llei de protecció dels espais agraris, el nou pressupost d’Agricultura o la confecció d’un document comú per al desenvolupament de la PAC 2020-2026.

Ens trobem a les portes de canvis i reptes importants, i tant els companys de consell rector com jo mateix estem convençuts que el cooperativisme continua sent la millor fórmula per afrontar-los. Aquest model empresarial uneix competitivitat, gestió, confiança, territori, rendibilitat, empatia i esforç i, com a tret diferencial, som gairebé l’única fórmula amb un importantíssim vessant social que situa les persones a l’eix de les decisions i el debat.

La suma d’aquests factors és la que ha portat a nombroses cooperatives a esdevenir entitats centenàries, mentre moltes altres es troben a prop d’assolir la fita.

Des de la Federació, farem tot el que estigui a les nostres mans perquè aquest 2019 mantinguem la il·lusió a l’hora d’afrontar els desafiaments que s’albiren. Estem preparats per fer-ho i comptem amb la vostra força.

 

Ramon Sarroca

President

Llegir més
Notícies

Pressupost i línies de suport

01/2019

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha mantingut trobades amb diferents grups parlamentaris per reclamar que el pressupost del...

Dispositius homologats per a les benzineres automàtiques

01/2019

Les cooperatives agràries que fan distribució de carburants es troben ubicades en entorns rurals, on els índexs de població són més baixos. Per...

Augmenta l’oferta de vi

01/2019

Un cop acabada la verema, la producció mundial de vi -exclosos sucs i most- es preveu que se situarà en 279 milions d’hectolitres, una de les...

Productes sense al·lèrgens Plana de Vic

01/2019

Cada vegada més estudis demostren els beneficis de consumir productes no processats, amb el mínim d’additius químics. També són cada dia més...

Snack saludable de fruita dolça

01/2019

INNOVACIÓ a Girona Fruits, que aposta per Fresnack: aperitiu de poma, pera i préssec La cooperativa Girona Fruits, juntament amb Giropoma...

"Aureum Morrut" un dels millors olis del món.

01/2019

La prestigiosa guia italiana Flos Olei -l’equivalent en el món de l’oli a la guia Parker del vi- ha inclòs l’oli extra verge "Aureum Morrut",...

Podem prescindir de la llet?

01/2019

La llet és un aliment habitual en la dieta mediterrània, però en l’actualitat són diversos els interrogants que es plantegen a l’entorn...

Nova imatge de la Garnatxa

01/2019

El Celler Cooperatiu d’Espolla és una de les empreses vinícoles amb més llarga tradició a la comarca de l’Alt Empordà, que ha sabut...

Ivars prova el reg per goteig i plaques solars

01/2019

La Cooperativa d’Ivars ha iniciat un projecte pilot i pioner al Canal d’Urgell que consisteix en un sistema de reg localitzat per degoteig en una...

Cevipe aposta pels vehicles elèctrics

01/2019

La cooperativa Cevipe s'ha incorporat a la xarxa pública de recàrrega de vehicles elèctrics, després de posar en funcionament un punt de servei a...

Nova etiqueta "Les Troies"

01/2019

El Celler Cooperatiu de Cornudella de Montsant ha renovat la imatge de la gamma "Les Troies", la seva col·lecció de vins joves. La nova etiqueta...

Noves instal·lacions a Linyola

01/2019

La cooperativa de Linyola ha inaugurat les obres de millora i ampliació que s’han anat duent a terme els últims any a la fàbrica de pinsos que...

Cent anys de La Borgenca

01/2019

Centenars de persones han celebrat el centenari de la cooperativa La Borgenca, que agrupa més de 500 famílies i aposta per la modernització...

Cava "Adernats Pur"

01/2019

Vinícola de Nulles/Adernats Nulles | Alt Camp Fa temps que, a Adernats, vam apostar per elaborar els nostres vins i caves amb els màxims...

Mel Muria, 200 anys d'apicultura

01/2019

Dedicada a la producció, envasament i comercialització de mel, els inicis de la SAT LTDA. APÍCOLA EL PERELLÓ 1363-CAT -coneguda com a Mel Muria-...

"Estic aconseguint canviar la mentalitat"

01/2019

GENT&TERRITORI Begoña Amorós Cítrics Terres de l'Ebre “Sóc la tercera generació de llauradors. Venim del País Valencià, però tenim...

UnDiaUnVi per a 2019

01/2019

Us presentem un bon regal per a l’any que acabem d’encetar: l’Agenda de vins catalans. Es tracta d’un dietari ideal per als amants del vi,...

Millorar la competitivitat

01/2019

Les cooperatives agràries implicades en projectes d’intercooperació tenen al seu abast el Pla de Millora de la Competitivitat, una eina que...

"Una cooperativa ha de poder créixer sense penalitzacions"

01/2019

La Universitat de València ha posat en marxa la primera càtedra en cooperatives agroalimentàries de l’Estat espanyol amb l’objectiu...

La DUN de la cooperativa, en un mapa

01/2019

La Federació de Cooperatives Agràries és l’entitat que realitza més DUNs a Catalunya a través de les seves cooperatives i, aprofitant el volum...

"Som un país capdavanter en la lluita contra el cargol poma"

01/2019

  ENTREVISTA Marcel Matamoros Responsable Arròs FCAC Marcel Matamoros (Sant Carles de la Ràpita, 1964) és el responsable del sector de...

Ramaderia ecològica, aposta de país

01/2019

OPINIÓ Josep Oliveras, CELLER COOPERATIU DE SALELLES La producció ecològica ha esdevingut un requisit imprescindible per arribar a...

Veritats i mentides en l’oli d’oliva

01/2019

OPINIÓ Antoni Galceran, RESPONSABLE OLI D’OLIVA FCAC De manera poc rigorosa, un recent estudi de l’OCU apuntava que la meitat dels olis...

Som socis de: